Siirry sivun sisältöön

Tietoa tyrästä

Tyrä näkyy pullistumana vatsanpeitteissä: kun vatsanpeitteiden heikkoon kohtaan syntyy aukko, vatsakalvon verhoamaa vatsaontelon sisältöä pääsee työntymään ihonalaiseen rasvakudokseen.

Tyrän tyypilliset esiintymispaikat (piirroskuva)
Tyrän tyypilliset esiintymispaikat

Luonnostaan alttiita kohtia tyrän synnylle ovat nivuskanava, naparengas, kalvoiset alueet suorien vatsalihasten välissä ja vatsaleikkausten arvet.

Kun tyräpullistuma on syntynyt, se ei parane itsestään ja voi ajan kanssa suurentua. Koosta riippumatta tyrä voi olla oireeton. Toisinaan tyrä aiheuttaa pullistuessaan kipua tai epämiellyttävää tunnetta. Tyrä voi tulla esiin ajoittain tai olla jatkuvasti esillä. Makuulla tyrä useimmiten painuu pois ja seistessä tai ponnistaessa työntyy taas näkyviin.

Tyrän kureutumisella tarkoitetaan tyräpussin sisällön kiilautumista tyräporttiin siten, ettei tyrän sisältöä saa painetuksi takaisin vatsaonteloon. Joskus tyrään kureutunut suoli tai vatsaontelon rasvainen vatsapaita eli omentti voi menettää verenkiertonsa kureutumisen seurauksena, jolloin se on vaarassa mennä kuolioon. Oireena on silloin voimakas kipu. Reisityrään liittyy suuri kureutumisriski, mutta muuten kureutuminen on melko harvinaista.

Yleensä tyrän diagnosoiminen on helppoa. Mikäli vatsanpeitteissä tai nivusessa todetaan tyypillinen poispainettavissa oleva pullistuma, lisätutkimuksia ei tarvita. Kirurgi suunnittelee sopivan hoitotavan, jos tyrä on oireinen tai muuten haittaa normaalia elämää.

Päivitetty 24.5.2022