Tietoa raskaudesta ja tulehduksellisesta suolistosairaudesta (IBD)

Tulehduksellinen suolistosairaus ei ole raskauden este. Ennen raskautta olisi kuitenkin tärkeää, että sairaus olisi oireeton eli remissiossa.

​Sairauden vaikutus hedelmällisyyteen

Aktiivinen sairaus voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta oireeton ja hyvässä hoitotasapainossa oleva sairaus ei yleensä vaikuta hedelmällisyyteen.

Aikaisemmat vatsan ja lantion alueen leikkaukset voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, jolloin raskaaksi tuleminen voi olla vaikeampaa. Hedelmöityshoidoilla saadaan kuitenkin yhtä hyviä tuloksia kuin leikkaamattomilla henkiöillä.

Sairauden vaikutus raskauteen

Yleensä suolistotulehdusta sairastavan raskaus sujuu ongelmitta, jos sairaus on ollut rauhallisessa vaiheessa ennen raskautta. Jos tauti on ollut hedelmöitysvaiheessa aktiivinen, se pysyy usein aktiivisena myös raskausajan.

Raskausaikana on tärkeää, että sairauden mahdolliset pahenemisvaiheet hoidetaan ajoissa. Aktiivinen tulehdus lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja voi alentaa lapsen syntymäpainoa. Hoitavaan yksikköön tulee ottaa yhteyttä, jos suolistosairaus alkaa oireilla raskauden aikana. Pahenemisvaiheita voidaan hoitaa raskauden aikana kortisonilla.

Raskaana olevalle tehdään hoitosuunnitelma raskauden aikaista suolistosairauden seurantaa varten. Yleensä suolistotulehduksen seurannaksi riittävät tavanomaiset tulehdusta kuvaavat verikokeet sekä ulosteen kalprotektiini-näyte. Mitään turhia tutkimuksia ei raskauden aikana tehdä. Tähystystutkimuksia voidaan tarpeen vaatiessa tehdä myös raskauden aikana. Suolistotulehdusta sairastava on raskauden aikana normaalissa neuvolaseurannassa, suolistosairauden hoidosta vastaavan yksikön seurannassa sekä tarvittaessa äitiyspoliklinikan seurannassa.

Avanne ei ole este raskaudelle. Avanne mukautuu raskauden aiheuttamiin muutoksiin. Raskaudesta johtuvat ongelmat avanteen kanssa ovat suhteellisen harvinaisia.

Synnytystapa

Tavallinen alatiesynnytys on yleensä mahdollinen. Synnytystavasta päätetään synnytyssairaalassa.

Mahdollinen vatsan ja lantion alueen leikkaushistoria voi vaikuttaa synnytystavan valintaan. Hoitava lääkäri voi tarvittaessa tehdä lähetteen synnytystapa-arvioon synnytyssairaalaan.​

​​Raskaus ja IBD -FAcebook-ryhmä

IBD ja muut suolistosairaudet ry:n ylläpitämä Facebook-ryhmä on tarkoitettu IBD:tä sairastaville, jotka suunnittelevat raskautta, ovat raskaana tai joilla raskausaika on tuoreessa muistissa. Ryhmä löytyy nimellä ”Raskaus ja IBD – IBD ja muut suolistosairaudet ry”.


pitkäaikainen ripuli; IBD; ripuli

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022