Siirry sivun sisältöön

Tietoa sappikivistä

Naisista kolmasosalle ja miehistä viidesosalle kehittyy iän myötä sappikiviä. Ne syntyvät sapen ainesosien kiteytymisen seurauksena.

Piirroskuva sappikivistä sappirakossa

Ylipaino tai nopea laihtuminen ja sappirakon tyhjenemishäiriöt altistavat sappikivien synnylle. Sappirakko supistuu työntäessään sappinestettä ruoansulatuksen käyttöön. Jos sappirakossa on kiviä, supistelut voivat aiheuttaa kipua ja puskea sappikiviä liikkeelle. Kivet voivat tällöin jopa tukkia sappitiehyitä ja estää sappinesteen kulun.

Tutkimusten tarve

Jos sappirakkokiviä epäillään oireiden perusteella, tilanne voidaan selvittää ultraäänitutkimuksella. Jos sappiarvot ovat laboratoriokokeissa koholla, saatetaan tarvita lisäksi sappiteiden magneettikuvaus, jolla voidaan selvittää, onko arvojen kohoamisen syynä sappitiehytkivi vai jokin muu syy.

Joskus sappirakkokivet huomataan sattumalta muusta syystä tehdyssä vatsan kuvantamistutkimuksessa. Sattumalta havaittuja oireettomia sappirakkokiviä ei tarvitse hoitaa.

Sappirakon poistoleikkauksen aiheet

Lääkärisi voi suositella sappirakon poistoleikkausta sinulle, jos sappirakkokiviin liittyviä ylävatsakipukohtauksia on usein ja kipukohtaukset haittaavat elämää. Sappirakon poistoa suositellaan myös, jos sinulla on ollut jokin sappikiviin liittyvä lisätauti, kuten haimatulehdus tai sappitiehytkivi.

Sappirakkokivien aiheuttamia vatsavaivoja voi joskus olla vaikea erottaa muista vatsakivuista. Jopa neljällä viidestä sappikivipotilaasta on myös muista syistä johtuvia, usein toiminnallisia vatsavaivoja. Ne eivät häviä sappileikkauksen myötä. Närästys, vatsan turvotus, lievä ylävatsan polttelu ja suolentoiminnan häiriöt ovat tyypillisiä tällaisia vaivoja.

Jos odotat sappirakon poistoleikkausta tai sinulla on silloin tällöin vatsakipuja, joiden epäilet johtuvan sappirakkokivistä, saatat hyötyä sappioireita vähentävän ruokavalion noudattamisesta. Mikään lääkehoito ei poista sappikiviä.

Päivitetty 24.5.2022