Tulehduksellista suolisairautta sairastavalla on lisääntynyt riski sairastua tarttuviin tauteihin toisaalta sairauteen kytkeytyvän tulehduksen vuoksi ja toisaalta sen hillitsemiseen käytettävien lääkkeiden vuoksi. Joitakin vakavia infektioita voidaan estää rokotuksilla. Rokottajalle on tärkeää kertoa käyttämistään lääkkeistä jopa 3 kuukautta lääkityksen lopettamisen jälkeen.
Rokotukset osana tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) hoitoa
Tulehduksellista suolisairautta sairastavan tulee huolehtia rokotuksistaan. Lääkitys saattaa vaikuttaa rokotusten antamiseen.
Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote annetaan koulussa 11–13-vuotiaana ja tehoste armeijan käyville. Tehosterokotus tulee ottaa 10 vuoden välein. Jos on epävarma edellisen rokotuksen ajankohdasta, kannattaa ottaa tehosterokote. Rokotteen saa terveysasemalla ilmaiseksi.
Kausi-influenssarokote tulee ottaa joka vuosi syksyllä. Terveysasemat ilmoittavat riskiryhmien rokotuksista. Raskaus, yli 65-vuoden ikä sekä jotkut sairaudet ja puolustuskykyyn vaikuttavat lääkkeet oikeuttavat ilmaiseen rokotukseen terveysasemilla. Lisäksi monet työnantajat rokotuttavat työntekijänsä ilmaiseksi. Puolustuskykyä alentava lääkitys saattaa heikentää rokotuksesta saatavaa suojaa, minkä vuoksi tällaista lääkitystä saavan IBD-potilaan perheenjäsenet ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotukseen.
Pneumokokkirokote on rokote pneumokokkien aiheuttamia korvatulehduksia ja keuhkokuumetta vastaan. Rokote on kuulunut kansalliseen rokoteohjelmaan vuodesta 2010 lähtien. Rokotetta suositellaan kaikille puolustuskykyä heikentävää lääkitystä saaville ja yli 65-vuotiaille.
Jos on syntynyt vuosien 1960 ja 1975 välisenä aikana, ei välttämättä ole sairastanut tuhkarokkoa eikä saanut rokotetta. Kahden rokotteen MPR-rokotesarja on sen tarvitseville terveysasemalla ilmainen. Puolustuskykyyn vaikuttavan lääkityksen aikana rokotetta ei voi ottaa.
Jos ei ole sairastanut vesirokkoa, tulee ottaa rokote. Kahden rokotteen sarjan joutuu maksamaan itse, ja rokotteesta tulee olla resepti. Vesirokkorokote on kuulunut kansalliseen rokoteohjelmaan syyskuusta 2017 alkaen. Vesirokkorokotetta tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta kaikille 1.1.2006 ja sen jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Puolustuskykyyn vaikuttavan lääkityksen aikana rokotetta ei voi ottaa.
HPV-rokote suojaa 2-4 sukupuoliteitse tarttuvaa papilloomavirusta vastaan. Tämän rokotteen ovat saaneet vuonna 1998 ja sen jälkeen syntyneet tytöt niin halutessaan. Rokote tehoaa paremmin, jos se on otettu ennen aktiivisen seksielämän aloittamista. Se voidaan kuitenkin antaa 26 ikävuoteen asti sekä tytöille että pojille. Rokotteen joutuu itse maksamaan ja rokotteesta tulee olla resepti.
Lisätietoa HPV-rokotteesta löydät Naistalosta:
Jotkin rokotteet voivat olla hyödyllisiä riippuen työstä, harrastuksista, elintavoista, kotipaikasta tai kesämökin sijainnista sekä työ- tai lomamatkojen kohteista. Näitä ovat A- ja B-hepatiittirokotteet ja puutiaisaivotulehdusrokote. Vyöruusua vastaan on yli 50-vuotiaille tarkoitettu rokote. Matkustusalueen tarvittavat rokotukset tulee aina tarkistaa ennen matkaa. Lääkitys saattaa vaikuttaa rokotusten antamiseen, joten muista mainita lääkitys rokottajalle jopa kolme kuukautta lääkityksen lopettamisen jälkeen.
Päivitetty 24.5.2022