Siirry sivun sisältöön

Peräpukamien hoito

Peräpukamia voidaan hoitaa, mikäli ne aiheuttavat jatkuvaa vaivaa, kuten verenvuotoa tai epämukavuutta, eikä itsehoidosta ole ollut apua.

Tärkeintä itsehoidossa on ummetuksen ja wc:ssä ponnistelun välttäminen. Uloste on hyvä tehdä pehmeäksi ruokavalion tai laksatiivin avulla. Apteekissa ilman reseptiä myytäviä peräpuikkoja ja voiteita voi käyttää väliaikaisesti pukamaoireita lievittämään, joskaan selvää näyttöä niiden hyödystä ei ole. Kipeytyneet ja ulospullistavat pukamat rauhoittuvat viikon kahden kuluessa, mutta verenvuototaipumus voi olla pitkäkestoinen tai ajoittain toistuva.

Ensisijainen hoito on niin sanottu pukamien hirttäminen eli joustavilla renkailla sitominen. Sidotut pukamat kutistuvat ja pullistuminen vähenee. Toimenpide on helppo: se tehdään yleislääkärin vastaanoton yhteydessä, mutta voi vaatia useamman käsittelykerran. Sitominen soveltuu parhaiten pieniin pukamiin, jotka vetäytyvät itsestään takaisin peräsuolikanavaan.

Peräpukaman hirttäminen 1
Peräpukaman hirttäminen 2
Peräpukaman hirttäminen 3

Peräpukamien leikkaushoitoon päädytään, jos pukamien hirttämisestä ei ole ollut hyötyä tai tilanne uusii nopeasti hoidon jälkeen. Pukamaleikkauksia on monentyyppisiä, ja pukamien uusiutumistodennäköisyys sekä leikkauksen jälkeinen toipumisaika vaihtelevat.

Pukamien poistoleikkaus on tehokkain menetelmä, mutta toipumisaika on pitkä (4-8 viikkoa) ja alkuvaihe kivulias.

Limakalvon poistoleikkauksessa pukamien yläpuolelta poistetaan rengasmaisesti limakalvoa, minkä seurauksena pukamat vetäytyvät ylöspäin. Peräaukolle ei synny haavapintoja, minkä vuoksi toipuminen on nopeaa. Menetelmä ei sovellu jatkuvasti ulkona olevien pukamien hoitoon, ja oireiden uusiminen on todennäköisempää kuin pukamien poistoleikkauksen jälkeen.

Laserkuidulla pukaman sisällä olevia suonirakenteita voidaan tuhota pienestä peräaukon suulle tehdystä viillosta.

Pukamavaltimon sitomistoimenpiteessä kudosta ei poisteta lainkaan. Valtimon sitomisen lisäksi limakalvoa nostetaan ompeleella. Toipumisaika on lyhyempi kuin pukamien poiston yhteydessä, mutta pukamien uusiminen tavallisempaa.

Peräaukon ympärille muodostuneet ihokielekkeet eivät aiheuta verenvuotoa tai kipua, eikä niiden poistamiseen ole yleensä aihetta. Hyvin runsaat kielekkeet voivat olla hygieniahaitta, mutta enemmän vaikutusta on ulosteen koostumuksella. Jos ihokielekkeet poistetaan kirurgisesti, haavojen paraneminen kestää 4–6 viikkoa.

Päivitetty 24.5.2022