Siirry sivun sisältöön

Harrastukset ja liikunta avanteen kanssa

​Avanne ei ole este harrastuksille.

Leikkauksen jälkeen vältetään raskaiden tavaroiden nostelua tai ponnistusta vaativaa urheilua noin kuukauden ajan. Tällä yritetään ehkäistä haava- ja avannetyrän muodostumista. Tämän jälkeen on hyvä hiljalleen lisätä fyysistä aktiivisuutta ja palata normaaliin arkeen.

Avanneleikattu voi harrastaa monipuolista liikuntaa. Avanneleikkauksen jälkeen liikunnan aloittaminen tai sen ilon löytäminen voi viedä aikaa. Kävelylenkit, vesiliikunta ja hyötyliikunta ovat hyviä lajeja aloittaa. Kuntosalilla ei kannata alkuun tehdä liikkeitä, jotka aiheuttavat painetta alavatsaan (vatsarutistukset, nostot). Tietyissä liikuntalajeissa on hyvä käyttää tuki- tai vatsapantaa.

Avannehoitajalta saat tietoa ja vinkkejä liikuntaharrastuksen aloittamiseen.

Vinkkejä

Kävely on laji, mikä yleensä sopii kaikille. Matkoja pidennetään kunnon nousun myötä. Kestävyyslajeissa, kuten hiihto, juoksu, retkiluistelu, golf tai pyöräily, tulee muistaa nestetasapainon ylläpitäminen eli riittävä juominen ja suolatasapainosta huolehtiminen. Etenkin ohutsuoliavanneleikatulle se on erityisen tärkeää. Urheilujuomat ovat hyviä tässä tarkoituksessa.

Uimisessa, vesijuoksussa tai avantouinnissa alkuun mietityttää yleisissä tiloissa pukeminen ja peseytyminen. Naiset voivat käyttää uimapukua, missä on kuviointia avanteen seudussa; se tekee avanteesta huomaamattomamman. Jotkut vaihtavat sidoksen samana aamuna, kun menevät uimaan, toiset vasta sen jälkeen. Runsasta syömistä kannattaa välttää ennen uimista.

Olen retkeillyt, käynyt konserteissa ja teatterissa ja harrastanut yli kolme vuotta säännöllisesti vesijumppaa ja kuntopiirissä käymistä.

Avanneleikatut saavat käyttää käyttöoikeusmerkkiä tai -ranneketta, joka oikeuttaa uima-asun pitämiseen saunatiloissa. Merkkejä tai rannekkeita voi tiedustella alueen avannehoitajalta, uimaopetus- ja hengenpelastusliitolta sekä syöpäyhdistyksiltä.

Kontaktilajeissa voi käyttää vatsapantaa. Itämaisia taistelulajeja, painia, judoa tai vastaavia lajeja, joissa voi tulla iskuja tai vääntöä avanteen seutuun, ei yleensä suositella.

Päivitetty 24.5.2022