Haavainen paksusuolentulehdus

Haavainen paksusuolentulehdus on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus, joka rajoittuu perä- ja paksusuolen limakalvolle.

Haavaisen paksusuolentulehduksen esiintymispaikkoja suolistossa (piirroskuva)Haavainen paksusuolentulehdus voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta tavallisin sairastumisikä on nuoruusiässä tai varhaisessa aikuisiässä 15-30-vuotiaana. Suomessa haavaiseen paksusuolentulehdukseen sairastuu noin 1500 henkilöä vuodessa. Sairaus on miehillä hieman yleisempi kuin naisilla.

Sairauden syy on tuntematon. Sairaus syntyy perinnöllisesti alttiille henkilöille todennäköisesti suolistobakteerien, ravintotekijöiden ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta.

Oireet

Haavaisen paksusuolentulehduksen tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste, limainen uloste ja kramppimaiset vatsakivut. Vaikeassa taudissa ulostuskertoja on yli kuusi päivässä. Oireet voivat alkaa vähitellen ja välillä voi olla oireettomia jaksoja. Sairauden jatkuessa yleistila heikkenee, paino laskee ja voi esiintyä kuumeilua.

Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavalla voi olla myös suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel-, iho- ja silmäoireita.

Toteaminen

Kun epäillään haavaista paksusuolentulehdusta, tehdään paksusuolentähystys eli kolonoskopia. Diagnoosi tehdään tähystyslöydöksen ja koepalojen avulla. Verikokeiden avulla selvitetään tulehdusreaktion voimakkuutta ja muita sairauden aiheuttamia yleisoireita.

Tulehduksen laajuus

Haavaisessa paksusuolentulehduksessa tulehdusta on paksusuolessa vaihtelevan laajuisella alueella alkaen yleensä peräsuolesta. Aluksi vain peräsuolessa ollut tulehdus saattaa myöhemmin laajentua jopa koko paksusuoleen.

Proktiitti on ainoastaan peräsuolen alueella oleva tulehdus. Tulehdusta, joka on levinnyt ylemmäs paksusuoleen aina vasemmalla puolella kylkiluiden alla olevaan mutkaan saakka, kutsutaan vasemmanpuoleiseksi. Tulehdusta voi olla myös poikittaisen paksusuolen alueella, jolloin puhutaan laaja-alaisesta tulehduksesta. Tulehdusta voi olla myös koko paksusuolen alueella.

Taudin kulku ja taudinkuva

Haavaiselle paksusuolentulehdukselle on tyypillistä aaltoileva kulku. Oireet ovat välillä poissa pitkiäkin aikoja, mutta palaavat aika ajoin.

Pitkäaikainen tulehdus paksusuolessa lisää paksusuolisyövän riskiä. Syöpäriski on suurin nuorena sairastuneilla sekä niillä, joilla sairaus ulottuu koko vasemmanpuoleiseen paksusuoleen tai sitä laajemmalle alueelle. Suvussa esiintynyt paksusuolisyöpä, ahtauttava sappitietulehdus eli sklerosoiva kolangiitti ja jatkuva tulehdus limakalvossa lisäävät syövän riskiä.

Lisätietoa haavaisen paksusuolen tulehduksen hoidosta ja seurannasta löydät seuraavasta linkistä:

Edellinen sivu Seuraava sivu
pitkäaikainen ripuli; IBD; ripuli

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022