Gå till sidans innehåll

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som begränsas till änd- och tjocktarmens slemhinna.

Ställen där ulcerös kolit förekommer i tarmsystemet

Ulcerös kolit kan bryta ut i vilken ålder som helst, men vanligast är att det bryter ut i ungdomsåldern eller i tidig vuxenålder, dvs. i 15–30-årsåldern. I Finland får cirka 1 500 personer om året ulcerös kolit. Sjukdomen är något vanligare bland män än bland kvinnor.

Orsaken till sjukdomen är okänd. Personer med ärftlig benägenhet får sannolikt sjukdomen på grund av tarmbakterier, näringsfaktorer och andra miljöfaktorer.

De vanligaste symtomen på ulcerös kolit är diarré, blodig avföring, slemmig avföring och krampartade magsmärtor. Vid svår sjukdom tömmer man tarmen mer än sex gånger per dag. Symtomen kan komma så smått och man kan ha symtomfria perioder emellan. Då sjukdomen fortsätter försämras allmäntillståndet, man går ner i vikt och kan få feber.

Personer med ulcerös kolit kan också ha symtom utanför tarmsystemet, som besvär i leder, huden och ögonen.

När man misstänker ulcerös kolit gör man en endoskopi av tjocktarmen, alltså en koloskopi. Diagnosen ställs med hjälp av fynd från endoskopin och vävnadsprover. Med hjälp av blodprov utreder man hur stark den inflammatoriska reaktionen är och andra allmänna symtom som sjukdomen orsakar.

Vid ulcerös kolit har man en inflammation i tjocktarmen i ett varierande stort område som vanligtvis börjar i ändtarmen. En inflammation som till en början bara funnits i ändtarmen kan senare sprida sig till hela tjocktarmen.

Proktit är en inflammation som endast finns i ändtarmen. En inflammation som har spridit sig högre upp i tjocktarmen ända till kröken under de vänstra revbenen kallas för vänstersidig. Man kan också ha en inflammation vid den tvärgående tjocktarmen. Då talar man om en omfattande inflammation. Man kan också ha en inflammation i hela tjocktarmen.

Ulcerös kolit kännetecknas av att det kommer i vågor. Symtomen är emellanåt borta även långa perioder, men återkommer med tiden.

En långvarig inflammation i tjocktarmen ökar risken för tjocktarmscancer. Risken för cancer är högst bland de som blivit sjuka i ung ålder och de där sjukdomen sträcker sig till hela den vänstra tjocktarmen eller ett ännu större område. Tjocktarmscancer i släkten, gallgångsinflammation, eller skleroserande kolangit, och kontinuerlig inflammation i slemhinnan ökar risken för cancer.

Du hittar mer information om behandling och uppföljning av ulcerös kolit via följande länk:

Uppdaterad 24.5.2022