Gå till sidans innehåll

Behandling av fettlever

Förutom en hälsosam kost utgör också viktkontroll och motion centrala behandlingsmetoder.

Viktkontroll

Överviktiga patienter med fettlever rekommenderas en måttlig viktnedgång, alltså 10 procents viktnedgång om året. En alltför snabb viktnedgång kan till och med öka mängden fett i levern. Om man inte kan behandla övervikten genom livsstilsändringar eller till exempel i viktkontrollgrupper kan man överväga fetmakirurgi.

Kosten

Man rekommenderas att undvika animaliskt fett. Istället rekommenderas man att använda rybs- eller solrosolja och fet fisk samt fiberrika kolhydrater, som fullkornsspannmål, grönsaker, bär och frukt.

Man rekommenderas att undvika kolhydrater med låg fiberhalt (mindre än 6 g fiber/100 g) samt socker, sötade produkter (energi- och läskedrycker samt sötsaker) och fruktos, alltså fruktsocker. Man kan dricka läskedrycker med konstgjorda sötningsmedel.

Alkoholkonsumtion ökar risken för att fettleversjukdomen förvärras, även om alkohol inte skulle vara den ursprungliga orsaken till fettlever. Därför rekommenderas man att undvika alkohol.

Motion

Regelbunden motion, som kan vara muskelträning eller uthållighetsträning, minskar fetthalten i levern. Rekommendationen är att utöva måttligt tung motion 3–5 gånger i veckan i sammanlagt 150–200 minuter.

Läkemedelsbehandling

För närvarande finns det inget läkemedel mot fettlever på marknaden. En del läkemedel avsedda för behandling av vuxendiabetes och övervikt har visat sig ha en gynnsam effekt även på fett i levern.Patienter med fettlever har ofta hjärt- och kärlsjukdomar samt vuxendiabetes och man rekommenderar att dessa behandlas effektivt med läkemedel. Fettlever utgör inte heller något hinder för kolesterolläkemedel.

Uppdaterad 24.5.2022