Gå till sidans innehåll

Epigastriskt bråck

Epigastrisk bråck uppkommer på övre delen av magen, på mittlinjen mellan naveln och den kortaste delen av sternum, på ställen där små nerver och blodådror går genom bindvävshinnan.

Ett epigastriskt bråck som uppkommit på övre delen av magen

Ibland kan det finnas flera bråckportar. Bråck är oftast små och kan vara svåra att upptäcka om bukväggarna är tjocka. Bråcket innehåller vanligen fett som kan förorsaka smärta om den kläms in i bråckporten.

Det lönar sig nödvändigtvis inte att korrigera ett bråck med få symtom eftersom inklämningsrisken är liten. Inklämning innebär att det trycks in så mycket innehåll i bråckhålet att det blir i kläm. Blodcirkulationen i vävnaden som klämts in i bråckporten, kan blockeras.

Om symtomen stör behandlas de med operation. I operationen stärks det svaga området med ett nät som placeras bakom muskellagret eller på insidan av bukhålan. Nätet kan placeras på rätt ställe antigen via ett några centimeter stort sår eller endoskopiskt och då får man flera små, 1–2 centimeter stora sår på magen. Ett endoskopiskt ingrepp är ett bra alternativ om det finns flera bråckportar och om man inte vet var bråcket ligger på grund av ett rikligt fettlager under huden.

Uppdaterad 24.5.2022