Inget enskilt livsmedel har konstaterats öka risken för att insjukna i inflammatoriska tarmsjukdomar eller utlösa sjukdomens aktiva inflammationsfas. En god näringsstatus stöder dock återhämtningen i den aktiva fasen och ökar allmänt på välbefinnandet och orken.
När sjukdomen är i en lugn fas kan en som insjuknat i tarmsjukdomar ofta äta vanlig mat. Möjliga begränsningar vad gäller maten till exempel för att lindra funktionella tarmsymtom, planeras alltid individuellt. Ibland kan man behöva begränsningar i kosten för att förhindra tarmobstruktion om inflammationen har förorsakat förträngningar i tarmen. Om man ur kosten plockar bort enskilda maträtter eller grupper av födoämnen, såsom mjölkprodukter, bör man hitta ersättande alternativ. En begränsning av kosten kan leda till ett otillräckligt intag av vissa näringsämnen.
Energi- och proteinbehovet ökar i den aktiva sjukdomsfasen. Å andra sidan minskar ofta aptiten samtidigt och vikten går ner. Trots detta vore det viktigt att äta regelbundet. Vissa näringsämnen, såsom dåligt smältbara färska grönsaker eller spannmålsprodukter som innehåller rikligt med fibrer, kan öka smärtan och förvärra diarré, så man kan minska användningen av dessa produkter tills sjukdomen lugnar sig. Vid diarré förlorar man mer vätskor och salter, så man bör se till att ersätta dem. Det är bra att dricka mellan måltiderna. Vid behov kan näringen effektiveras med kompletterande näringsdrycker.
I svåra situationer planeras näringsterapi individuellt. En näringsterapeut kan vid behov hjälpa med planeringen av kosten och med att i praktiken genomföra den. Kosttillskott används när det finns behov.