Gå till sidans innehåll

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en långvarig inflammatorisk tarmsjukdom som kan uppstå i vilken del av matsmältningskanalen som helst, från munnen till ändtarmen. Vanligast är att sjukdomen uppstår i sista delen av tunntarmen och i tjocktarmen.

Ställen där Crohns sjukdom förekommer i tarmsystemet

Crohns sjukdom kan bryta ut i vilken ålder som helst. Den vanligaste åldern är ungdomen eller den tidiga vuxenåldern, dvs. i 15–30-årsåldern. I Finland får cirka 600–800 personer om året Crohns sjukdom. Sjukdomen är lika vanlig bland män som bland kvinnor.

Orsaken till sjukdomen är okänd. Personer med ärftlig benägenhet får sannolikt sjukdomen på grund av tarmbakterier, näringsfaktorer och andra miljöfaktorer. Rökare löper större risk att få Crohns sjukdom än de som inte röker, och rökare får en svårare sjukdom än de som inte röker.

Symtomen vid Crohns sjukdom kommer vanligtvis lite åt gången. De vanligaste symtomen är ont i magen, diarré, feber och viktnedgång. Man behöver tömma tarmen oftare och det är vanligt med olika besvär kring ändtarmsöppningen. Framför allt barn och unga får ofta också förändringar runt munnen, som afte, sår i slemhinnan, svullet tandkött, svullna läppar och sprickor i mungipan. Barnet kan stanna i växten och puberteten kan fördröjas.

Personer med Crohns sjukdom kan också ha symtom utanför tarmsystemet, som besvär i leder, huden och ögonen.

Crohns sjukdom konstateras vanligtvis genom en endoskopi av tjocktarmen, alltså en koloskopi, och genom en mikroskopisk undersökning av vävnadsproverna som tagits vid den. Man kan också göra ytterligare undersökningar som endoskopi av magsäcken, alltså gastroskopi. Man kan undersöka tunntarmen genom en kapselkameraundersökning, magnetkameraundersökning av tunntarmen eller datortomografi av tunntarmen. Med hjälp av blodprov utreder man hur stark den inflammatoriska reaktionen är och andra allmänna symtom som sjukdomen orsakar.

Diagnosen fastställs utifrån kliniska symtom, blodprov, avbildning, endoskopier och histologiska undersökningar av vävnadsprov.

Du hittar mer information via följande länkar:

Crohns sjukdom kan uppstå i vilken del av matsmältningskanalen som helst. Den är dock vanligast i den sista delen av tunntarmen och i tjocktarmen. De inflammatoriska förändringarna förekommer ofta i tarmsystemet med friska områden mellan de inflammerade områdena.

De inflammatoriska förändringarna kan påverka alla skikt i tarmens vägg. Därför kan man få komplikationer som förträngningar i tarmen, varhärdar eller fistlar eller onormala gångar mellan ändtarmen och huden eller mellan tarmen och andra organ. Förträngningarna kan orsaka en obstruktion i tarmen med symtom som smärta som kommer i vågor, förstoppning, kurrande tarm, illamående och kräkningar.

Crohns sjukdom är en kronisk sjukdom där symtomfria perioder, eller remissioner, alternerar med aktiva skeden.

Uppdaterad 24.5.2022