Gå till sidans innehåll

Kolonoskopi

Kolonoskopi, det vill säga endoskopi av tjocktarmen är den viktigaste metoden när man undersöker sjukdomar i änd- och tjocktarmen.

De vanligaste orsakerna till kolonoskopi är förlängd diarré, blodig diarré, blod i avföringen, oklar järnbristanemi och magont med förändringar i tarmens funktioner. Ibland letar man med undersökningen också efter orsaken till besvärlig förstoppning. Vid kolonoskopi ser man hela tjocktarmen och även slutdelen av tunntarmen. I samband med den kan man ta vävnadsprov och göra ingrepp.

Hos riskgrupper (genetisk benägenhet, vissa bakomliggande sjukdomar) är endoskopiska kontroller av tjocktarmen av största vikt för att förhindra tarmcancer. Vid endoskopin kan man lätt avlägsna förändringar på slemhinnorna som utsätter för cancer. Efter avlägsnandet av polyper kan man behöva endoskopiska uppföljningar med 3–5 års mellanrum. För de flesta räcker det att man gör undersökningen en gång.

Se på följande videofilm hur man förbereder sig inför en kolonoskopiundersökning och hur den framskrider.

En lyckad kolonoskopi förutsätter att tarmen är helt tom och till det krävs det tid. Noggrannare anvisningar enligt patient och anvisningar för tarmtömning fås av den behandlande enheten.

Man stävar efter att göra den endoskopiska undersökningen av tjocktarmen smärtfri och i samband med den ges vid behov lugnande läkemedel och/eller intravenös smärtmedicinering. På grund av den möjliga medicineringen rekommenderas det inte att man kommer med egen bil till endoskopin. Vid behov kan undersökningen också göras under narkos.

Vid endoskopi av tjocktarmen undersöker läkaren hela tjocktarmen, från ändtarmsöppningen till tunntarmen med ett böjligt endoskop. En endoskopisk undersökning möjliggör en undersökning av hela tjocktarmen och slutdelen av tunntarmen samt att man kan ta vävnadsprover. I samband med endoskopin kan man göra ingrepp, såsom avlägsna polyper, det vill säga växter på slemhinnan. Polyper är ofta förstadier till elakartade tumörer i mag-tarmkanalen. Genom att avlägsna polyper förebygger man att de förändras till elakartade tumörer.

Den endoskopiska undersökningen tar cirka en timme men det är bra att reservera 1–2 timmar tid till besöket.

Efter endoskopin kan man äta och dricka samt ta läkemedel normalt. Om man använder lugnande eller smärtmedicinering bör man förbereda sig på att bli kvar på polikliniken 1–2 timmar efter undersökningen. Patienten bör ha en följeslagare till hemfärden och det är förbjudet att köra bil på undersökningsdagen.

Uppdaterad 24.5.2022