Gå till sidans innehåll

Bölder runt ändtarmsöppningen

En böld runt ändtarmsöppningen orsakar en ömmande utbuktning nära ändtarmsöppningen samt allmänna symtom på en infektion, som feber. Om man misstänker en böld ska man uppsöka jouren.

Mellan slutmusklerna i ändtarmskanalen finns det körtlar som när de blir infekterade gör att det utvecklas en böld. Bölderna sprider sig åt olika håll runt ändtarmsöppningen. Symtomet på en böld kan vara en ömmande utbuktning nära ändtarmsöppningen eller enbart smärta, om bölden sitter högre upp.

Behandling

En böld runt ändtarmsöppningen måste öppnas på jouren för att infektionen inte ska sprida sig. Efter att man öppnat bölden låter man såret vara öppet så att varet kan rinna bort. Det räcker vanligtvis att behandla såret genom att duscha det med kranvatten flera gånger om dagen. I en del fall behandlar man såret dagligen med sårvårdsprodukter. Den öppnade bölden läker från botten och upp mot huden, och huden sluter sig inom 1–2 månader.

Huruvida man kan arbeta beror på arbetsuppgifterna och böldens omfattning. Vanligtvis kan man återgå till jobbet och ett normalt liv igen om 1–2 veckor. Det är förbjudet att simma och bada tills öppningen har slutit sig. Om huden fortfarande har en utsöndrande öppning två månader efter att man öppnade bölden bör man gå till hälsocentralen för att kontrollera att man inte har utvecklat en fistel.

Uppdaterad 24.5.2022