Gå till sidans innehåll

Kortison och 5-ASA-preparat

Kortison är till nytta endast vid IBD-skov. 5-ASA-preparat passar både för att lugna ner sjukdomens aktiva fas och för underhållsbehandling.

Kortison lugnar ner inflammationen och minskar på symtomen. Kortison kan doseras som tabletter, intravenöst eller som lokal behandling i ändtarmen. I stället för kortisonläkemedel i tablettform som normalt inverkar på hela kroppen, används hellre preparat som verkar lokalt i tarmen. Under långvarigt bruk försvagar kortison immunförsvaret.

5-ASA är en förkortning av ordet 5-aminosalicylsyra. 5-ASA verkar lokalt och hämmar inflammationen på tarmens slemhinnor.

Mesalazin kan doseras som tabletter eller som lokalbehandling med suppositorier eller lavemang. En inflammation i nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen behandlas i första hand med lavemang och/eller suppositorier. Mesalazin används i regel för behandling av lindrig och medelsvår ulcerös kolit.

Sulfasalazin är en kombination av sulfa och salicylsyra. Den används hos tarminflammationspatienter numera för behandling av ledsymtom och doseras i tablettform.

Uppdaterad 24.5.2022