Gå till sidans innehåll

Hud- och munsymtom vid inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

Vid inflammatoriska tarmsjukdomar kan man ha hud- och munsymtom. De vanligaste hud- och slemhinnesymtomen är relaterade till medicineringen av sjukdomen, som kortisonbehandling.

Knölros uppstår som blåröda ömmande knölar speciellt på framsidan av underbenen, ibland också på låren eller underarmarna. Varannan person som har knölros får också feber. Knölarna läker utan spår på några veckor eller några månader. Knölros är kopplat till en tarmsjukdom som är i ett aktivt skede.

Pyoderma gangrenosum är en sällsynt, svår sjukdom där det uppstår små smärtsamma bölder på huden på några dagar. Bölderna uppstår vanligtvis på underbenen eller någon annanstans på benen i form av böldliknande kvisslor, som växer snabbt och blir till sår på några dagar eller veckor. Man kan även ha sår på andra delar av huden, vanligtvis på kroppen och ibland runt huvudet. Hos en tredjedel av patienterna utvecklas såren till hudskador, som små skador eller operationssår. En del har bara några sår, andra tiotals. Sårens storlek varierar från några millimeter till 20 centimeter. Pyoderma gangrenosum är inte kopplat till tarmsjukdomens aktivitetsgrad.

Munafte är en vanlig associerad sjukdom vid Crohns sjukdom. Andra tecken runt munnen är svullna och inflammerade läppar och sår runt munnen.

Orofacial granulomatos kan vara det första symtomet på Crohns sjukdom. Det drabbar vanligtvis barn eller unga. Slemhinnorna i kinderna och tandköttet har rundade uppdrivningar, slemhinneveck och barder. Tandköttsområdet kan vara kraftigt rött och svullet. Svullnaden i läppen är fast och finns vanligtvis bara i över- eller underläppen.

Uppdaterad 24.5.2022