Gå till sidans innehåll

Sexualitet och självbild efter stomioperation

Sjukdomen och operationen som utförs på grund av den förorsakar förändringar i kroppen och därför kan också de sexuella funktionerna och självbilden förändras.

Sexualiteten är en viktig del av människans liv. Det är bra att komma ihåg att själva stomin inte är ett hinder för sexlivet, men behandlingar som man får för möjliga sjukdomar kan bland annat göra att slemhinnorna torkar och ge erektila dysfunktioner. Det finns flera olika hjälpmedel för dessa problem och därför är det viktigt att man modigt diskuterar sakerna med den behandlande läkaren eller stomiskötaren.

Stomi under graviditeten

Stomi är inte ett hinder för graviditet och stomin anpassar sig till förändringarna som graviditeten medför. Problem med stomin under graviditeten är relativt sällsynta.

”Jag fick diagnosen Crohns sjukdom för 11 år sedan. Sjukdomen har varit svår för min del, jag har inte svarat bra på behandlingarna. Nio operationer efteråt fungerar livet normalt. Jag har en permanent tunntarmsstomi. Den är min andra stomi. Jag fick ett normalt liv med denna stomi i februari 2014. Med två barn och treskiftsarbete lever jag nästan ett vanligt liv. Enda skillnaden är min stomi. Vid den andra graviditeten hade jag redan fått stomin. Graviditeten förlöpte utan problem med stomin. När magen växte, anpassade sig stomin till förändringarna. Under kejsarsnittet skyddades stomin och operationen gick bra.

Självbild efter stomioperation

De flesta förändringarna i vår kropp sker gradvis med åldern och då är anpassningen en naturlig del vid uppbyggandet av identiteten och personligheten. En stomioperation sker ganska snabbt och förorsakar en stor förändring i kroppen och sättet att se sig själv.

Även om en stomioperation betyder att flera år av sjukdom och obekvämhet försvinner eller att en livshotande sjukdom botas, förlorar man ändå på sätt och vis kroppens normala funktion vilket oundvikligen leder till förändringar i självbilden. Att självbilden skall bli hel efter ingreppet tar individuellt tid och krafter. Det är normalt att känna sig deprimerad och ledsen i detta sammanhang. När man går igenom dessa tankar är det viktigt att hålla komma ihåg att stomin är en följd av en sjukdom, den är inte själva sjukdomen.

Uppdaterad 24.5.2022