Gå till sidans innehåll

Preventivmedel och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

Om man insjuknat i en inflammatorisk tarmsjukdom kan man i vanliga fall välja den preventivmetod som passar en bäst.

Ju mer man vet om olika alternativ för preventivmedel, desto bättre kan man välja den metod som passar bäst. Användningen av e-piller tycks inte väsentligt inverka på inflammatoriska tarmsjukdomars utveckling eller förlopp. Både inflammatoriska tarmsjukdomar och kombinationspiller ökar risken för ventrombos i de nedre extremiteterna en aning.

P-piller är effektiva hos 99 procent av de friska kvinnorna. Det är dock bra att observera att i tarmsjukdomens aktiva fas kan upptaget av ett läkemedel som tas oralt vara försvagat till exempel på grund av diarré. Preventivmedlets effekt kan vara sämre och du löper större risk för att bli gravid. I sådana fall kan det vara bättre att välja någon annan preventivmetod, såsom spiral eller kondom. Det lönar sig att diskutera alternativen med din läkare.

Det är viktigt att skydda sig mot könssjukdomar. Kondomen är det enda preventivmedlet som korrekt använt skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Om din sexpartner byts eller om du har slumpmässiga sexuella relationer är det särskilt viktigt att ta hand om preventivmedlet.

Uppdaterad 24.5.2022