Gå till sidans innehåll

Invagination av ändtarmen

Invagination innebär att ändtarmen trycks in i sig själv när man krystar när man tömmer tarmen och återställs när man slutar att krysta.

Tarmväggen trycks in i sig själv

Om den invaginerade tarmen trycks ända in i ändtarmskanalen kan det leda till att man får svårt att tömma tarmen och känner ett kraftigt behov av att krysta. Invagination är ofta en del av ett vanligare framfall av bäckenbotten. Tarmtömningsproblem som orsakas av invagination behandlas på samma sätt som besvär vid rektocele. Man gör avföringen lagom mjuk och kan dessutom skölja tarmen och utföra fysioterapi av bäckenbotten. Man kan överväga att operera invaginationen om de andra behandlingarna inte hjälper. Det finns flera olika operationsmetoder.

Operativ behandling

Vid en rektopexioperation som görs via bukhålan syr man en nätremsa på ändtarmens främre yta för att stödja tarmen och förhindra invagination. Operationen hjälper cirka två av tre patienter, men hos en liten del kan situationen till och med förvärras. Man brukar inte operera om patienten planerar att bli gravid i framtiden. Ibland är det ett bättre alternativ att ta bort den del som invaginerar tarmen via ändtarmsöppningen.

Vid operationen ska man tänka på att en invagination, liksom rektocele, ofta beror på att bäckenbotten försvagats på ett bredare plan. Att korrigera en avvikande struktur leder inte nödvändigtvis till att funktionen förbättras. Det är också ganska vanligt att symtomen återkommer.

Uppdaterad 24.5.2022