Gå till sidans innehåll

Om diafragmabråck och refluxsjukdom

​​​​​​​​​​Diafragmabråck innebär att en del av magsäcken glider upp ovanför diafragman genom en öppning i diafragman.

En del av magsäcken stiger ovanför diafragman

Om diafragmaöppningen blir lös kan en del av magsäcken glida ovanför diafragman, vilket gör att slutarmekanismen inte fungerar. Maginnehållet kan flöda upp i matstrupen och ge symtom på halsbränna.

Följande livsstilsändringar är viktiga:

  • Minska mängden mat som försvagar matstrupens slutmuskel, som fet mat, i din kost. Symtomen förvärras speciellt av choklad och överätning.

  • Undvik stora mängder kaffe och alkohol.

  • Undvik att äta 3–4 timmar innan du lägger dig, eftersom återflödet blir värre när du ligger ner.

  • Behåll en normal vikt, då fett som samlas i bukhålan tänjer ut matstrupens öppning i diafragman och ökar trycket i bukhålan.

  • Sluta röka, då även nikotin gör att slutmuskeln i den nedre delen av matstrupen blir förslappad.

  • Trygga en normal tarmfunktion, då förstoppning och svullen mage ökar tendensen att få halsbränna.

  • Om du har symtom på halsbränna på natten kan du höja sängens huvudända 10–15 cm. Det fungerar inte med kuddar, utan du måste höja huvudändan till exempel genom att lägga något under sängbenen vid sängens huvudända.

Om det inte räcker enbart med livsstilsändringar kan man behandla halsbrännan med medicinering. Om man har tydliga symtom på halsbränna kan man inleda medicineringen utan några ytterligare undersökningar. Om halsbrännan inte blir bättre trots medicinering och livsstilsändringar eller om den återkommer snabbt efter behandlingen kan man behöva göra en endoskopi av magsäcken (gastroskopi) för att säkerställa orsaken till symtomen.

Uppdaterad 24.5.2022