Fiberrik näring lindrar ofta förstoppningssymtom och tarmens oregelbundna funktion. Olösliga fibrer såsom vetekli kan dock förorsaka svullnad i magen och gasbesvär. Ett lösligt fiberpreparat som används regelbundet, till exempel ispaghula fiber är i detta avseende bättre tolererat. Vid diarrésymtom hjälper inte fibertillskott lika bra, men istället kan undvikande av kaffe förminska på tarmens täta funktion.
Upp till 75 procent av de som insjuknat i irritabel tarm får hjälp med svullnaden i magen och gasproblemen genom att i sin kost undvika kolhydrater som bildar gas, det vill säga FODMAP-kolhydrater (fermenterande oligosackarid, disackarid, monosackarid och polyoli). Bland annat följande innehåller FODMAP-kolhydrater
vete, råg, korn, baljväxter, lök, kål, svamp, honung
plommon och andra stenfrukter, äppel, päron, persika, mango, vattenmelon
tuggummi, pastiller, lättprodukter med xylitol som sötningsmedel, sorbitol, laktitol, maltitol, mannitol eller isomalt. Även stora fruktosportioner kan förorsaka magsymtom.
I FODMAP-begränsningen är det inte meningen att minska på kolhydraternas helhetsmängd i kosten utan att ersätta kolhydrater som bildar gas med sådana som kan upptas bättre. Rekommenderade livsmedel är bland annat havre, glutenfria spannmål, quinoa, potatis, ris, banan, citrusfrukter, kiwi, honungsmelon, ananas, sallader, tomat och inhemska bär.
När magsymtomen minskar kan man så småningom lägga till FODMAP-kolhydrater i kosten. För vissa räcker det att man lämnar bort rågbröd och tuggummi och andra behöver striktare FODMAP-begränsningar. Handledning av en näringsterapeut hjälper att uppnå en näringsmässigt tillräcklig kost.