Siirry sivun sisältöön

Ruokavalio osana ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoa

Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavan kannattaa kiinnittää ruokavaliossa huomiota kuidun saantiin.

Runsaskuituinen ravinto helpottaa yleensä ummetusoireita ja suolen epäsäännöllistä toimintaa.Liukenematon kuitu, kuten vehnän lese, saattaa kuitenkin aiheuttaa vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Liukoinen kuituvalmiste, esimerkiksi ispaghula-kuitu säännöllisesti käytettynä, on tässä suhteessa paremmin siedetty. Ripulioireeseen kuitulisä auttaa huonommin, sen sijaan kahvin välttäminen voi vähentää suolen tiheää toimintaa.

Jopa 75 prosenttia ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista saa helpotusta vatsan turvotukseen ja ilmavaivoihin välttämällä ruokavaliossaan kaasua muodostavia hiilihydraatteja eli FODMAP-hiilihydraatteja (fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit). FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät muun muassa

  • vehnä, ruis, ohra, palkokasvit, sipulit, kaalit, sienet, hunaja

  • luumu ja muut kivelliset hedelmät, omena, päärynä, persikka, mango, vesimeloni

  • purukumit, pastillit ja kevyttuotteet, joissa on makeutusaineena ksylitoli, sorbitoli, laktitoli, maltitoli, mannitoli tai isomalti. Myös suuret fruktoosiannokset aiheuttavat usein vatsaoireita.

FODMAP-rajoituksessa ei ole tarkoitus vähentää ravinnon hiilihydraattien kokonaismäärää, vaan korvata kaasua muodostavat hiilihydraatit paremmin imeytyvillä. Suositeltavia ruoka-aineita ovat muun muassa kaura, gluteenittomat viljat, kvinoa, peruna, riisi, banaani, sitrushedelmät, kiivi, hunajameloni, ananas, salaatit, tomaatti ja kotimaiset marjat.

Kun vatsaoireet alkavat lievittyä, ruokavalioon voi vähitellen lisätä myös FODMAP-hiilihydraatteja. Toisilla riittää, että jättää esimerkiksi ruisleivän ja purukumin pois, kun taas toiset tarvitsevat tiukempaa FODMAP-rajoitusta. Ravitsemusterapeutin antama ohjaus auttaa ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion toteuttamisessa.

Päivitetty 24.5.2022