Siirry sivun sisältöön

Mahasyövän hoito

Mahasyövän hoito suunnitellaan kasvaimen koon ja levinneisyyden mukaan.

Mahasyövän hoidossa pyritään koko kasvaimen poistoon. Joskus pinnalliset, mahalaukun limakalvolle rajoittuvat kasvaimet saadaan hoidettua mahalaukun tähystyksen yhteydessä tehtävällä toimenpiteellä, jossa vain kasvaimen käsittävä osa limakalvoa poistetaan. Tällaisen toimenpiteen edellytyksenä on, että riski imusolmukkeisiin leviämisestä vaikuttaa erittäin vähäiseltä.

Leikkaus

Valtaosalla potilaista mahasyöpä löytyy oireiden perusteella, jolloin kasvaimet eivät yleensä enää ole pinnallisia, ja silloin tarvitaan leikkaus. Leikkauksessa mahalaukku poistetaan kokonaan tai osittain. Toimenpiteessä poistetaan lisäksi mahalaukkua ympäröiviä imusolmukkeita sekä usein myös sappirakko ja tarvittaessa muita lähielimiä, kuten haiman häntä tai perna.

Liitännäishoito

Joillekin potilaille annetaan ennen leikkausta solunsalpaajahoitoa, jota yleensä vielä jatketaan leikkauksesta toipumisen jälkeen. Toisinaan solunsalpaajahoito annetaan vasta leikkauksen jälkeen. Solunsalpaajahoitojen tarkoituksena on pienentää kasvaimen uusiutumisriskiä.

Päivitetty 24.5.2022