Siirry sivun sisältöön

Tietoa ulosteenkarkailusta

Ulosteen pidätyskyky on riippuvainen monesta eri tekijästä. Usein pidätyskyvyn puutteen taustalla on ongelma useammassa pidätyskykyyn vaikuttavassa tekijässä.

Ulosteenkarkailussa peräaukon ulkopuolelle karkaa tahattomasti löysää tai kovaa suolen sisältöä, lievimmillään vain suolikaasua. Tuhriminen tarkoittaa alusvaatteiden tahriintumista ulosteella ilman muuta karkailuoiretta. Peräsuoli eli paksusuolen viimeinen 15 senttimetriä on erikoistunut toimimaan ulosteen varastona ennen ulostamista. Jos peräsuolen seinämä on vahingoittunut tulehduksen, sädehoidon tai leikkauksen vuoksi, ulostamistarve voi ilmaantua niin nopeasti, että uloste karkaa ennen wc:hen ehtimistä.

Lantionpohjan lihakset kannattelevat ja tukevat peräsuolta ja toimivat varsinaisten sulkijalihasten apuna. Lantionpohjan lihasten venyminen johtaa laskeumamuutoksiin, joiden yksi oire on ulosteen karkailu. Ääritilanteessa peräsuoli alkaa työntyä ulos peräaukosta.

Sulkijalihasten huono toiminta voi olla ulosteenkarkailun syy. Ei-tahdonalaisen sisäsulkijan poikkeavuus johtaa tyypillisesti tahattomaan kaasun tai ulosteen karkailuun ja tahdonalaisen ulomman sulkijalihaksen vaurio riittämättömään pidätyskykyyn ulostamistarpeen tullessa.

Päivitetty 24.5.2022