Tarpeen ja tilanteen mukaan avanne tehdään joko ohutsuolen tai paksusuolen alueelle. Joskus avanne on väliaikainen esimerkiksi leikkauksessa tehtävien suolisaumojen paranemisen turvaamiseksi, joskus joudutaan tekemään pysyvä avanne. Pysyvä avanne voi myös olla potilaan oma valinta suolisto-oireiden helpottamiseksi.
Tietoa avannetyypeistä
Yleisimmät syyt avanteen tarpeelle ovat syöpä ja tulehdukselliset suolistosairaudet.
Pääteohutsuoliavanne tehdään tilanteissa, joissa poistetaan paksusuoli ja peräsuoli kokonaan. Niin sanottu loop- eli lenkkiavanne tehdään, kun halutaan suojata lähelle peräaukkoa tehtyä suolisaumaa sen paranemisvaiheessa. Tyypillisimpiä syitä yllä mainituille leikkauksille ovat paksu- ja peräsuolistosyöpä, haavainen paksusuolentulehdus ja crohnin tauti.
Paksusuoliavanne tehdään paksu- tai peräsuolen loppupään alueen syöpäleikkauksissa. Joskus myös vaikean divertikuliitin eli suolen umpipussitulehduksen hoito voi edellyttää pysyvän tai väliaikaisen paksusuoliavanteen tekoa. Lapsilla saatetaan synnynnäisen epämuodostuman vuoksi tarvita paksusuoliavanne heti syntymän jälkeen.
Väliaikainen paksusuoliavanne tehdään tyypillisesti paksusuolen poikittaiseen osaan lenkkiavanteeksi. Kun suolisto on toipunut, voidaan avanne sulkea ompelemalla suolen päät takaisin yhteen ja palauttamalla suoli takaisin vatsaonteloon.
Pysyvä paksusuoliavanne tehdään, jos koko peräsuoli joudutaan toimenpiteessä poistamaan. Tällöin paksusuoliavanne tehdään paksusuolen loppuosaan.
Niin kutsutussa Hartmannin leikkauksessa paksusuolen loppuosasta leikataan ongelma-alue pois, ja paksusuolen pää tuodaan avanteeksi ihon pinnalle, vaikka peräsuoli jää paikalleen. Vaikka suolen läpi ei kulje ulostetta, se tuottaa kuitenkin limaa, jonka vuoksi voi tulla ulostamisen tarve. Suolen päiden yhdistäminen myöhemmin on usein mahdollista.
Päivitetty 24.5.2022