Siirry sivun sisältöön

Keliakia

Keliakia on sairaus, jossa ravinnon sisältämä gluteeni aiheuttaa perimältään alttiille henkilölle ohutsuoleen limakalvovaurion. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Keliakia on autoimmuunivälitteinen sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuoleen limakalvovaurion, jonka seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakiaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, mutta valtaosalla tauti todetaan aikuisena.

Suomalaisessa väestössä keliakiaa esiintyy noin kahdella prosentilla. Keliakiaan liittyy vahva perinnöllinen alttius: 5-10 prosentilla sairastuneista on lähisuvussaan keliakiaa. Myös ne, joilla on jokin muu autoimmuunitauti, kuten tyypin 1 diabetes tai kilpirauhasen vajaatoiminta, ovat keliakiaan sairastumisen riskiryhmää. Noin puolella keliakiaa sairastavista on myös laktoosi-intoleranssi.

Keliakia aiheuttaa useimmiten suolioireita, kuten ripulia tai löysiä ulosteita, vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipua. Oireena voi olla myös ummetus tai suolen toiminnan vaihtelu, kuten ärtyvän suolen oireyhtymässä. Imeytymishäiriö voi johtaa laihtumiseen ja anemian kehittymiseen. Lapsella keliakia voi johtaa kasvun hidastumiseen ja murrosiän viivästymiseen.

Keliakiaan liittyy joskus myös suolen ulkopuolisia oireita. Ihokeliakian oire on kutiava, pienirakkulainen ihottuma, jonka tyypillisiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvet, hiuspohja ja pakarat. Suurimmalla osalla ihokeliakiapotilaista myös ohutsuolen suolinukka on vaurioitunut, vaikkei suolioireita juuri esiintyisikään. Muita suoliston ulkopuolisia oireita ovat aftat suun limakalvolla, pysyvien hampaiden kiillevauriot, osteoporoosi sekä erilaiset hermosto- ja niveloireet. Myös lapsettomuus, toistuvat keskenmenot ja masennus voivat liittyä hoitamattomaan keliakiaan.

Keliakiatutkimukset suositellaan aloittamaan mittaamalla verestä transglutaminaasivasta-aineet. Mikäli nämä ovat huomattavasti koholla (yli kymmenen kertaa viitealueen yläraja), varmistetaan keliakian diagnoosi määrittämällä verestä endomysiumvasta-aineet. Mikäli nämäkin ovat positiiviset, voidaan diagnoosi asettaa ilman mahan tähystyksen yhteydessä otettavaa ohutsuolen limakalvon koepalaa.

Jos diagnoosia ei voida asettaa vasta-aineiden perusteella (transglutaminaasivasta-aineet ovat vain vähän koholla ja/tai endomysiumvasta-aineet negatiiviset), tarvitaan keliakian toteamiseksi ohutsuolen koepala.

Gluteeniton ruokavalio johtaa nopeasti vasta-aineiden laskuun veressä ja ohutsuolen limakalvovaurion korjaantumiseen. Mikäli tutkittava on aloittanut omin päin gluteenittoman ruokavalion ennen diagnostisten tutkimusten tekemistä, hänen olisi palattava kolmen kuukauden ajaksi normaaliin ruokavalioon, jotta tutkimukset olisivat luotettavia.

Keliakian ainoa hoito on tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Ihokeliakiassa voidaan lisäksi alkuvaiheessa käyttää lääkehoitoa (dapsoni) ihottuman rauhoittamiseksi.

Gluteenittomassa ruokavaliossa ei käytetä vehnää, ruista ja ohraa eikä näitä sisältäviä valmisteita. Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen vaatii huolellista pakkausmerkintöihin perehtymistä, sillä yllättävätkin tuotteet, kuten jäätelöt, jogurtit ja makeiset, saattavat sisältää gluteenia.

Keliakiapotilaalle sopivia viljoja ovat esimerkiksi gluteeniton kaura, tattari, kvinoa, maissi, riisi, hirssi, amarantti ja teff.

Tavanomainen kaura ei sovellu keliaakikoille. Gluteeniton kaura on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa tai ruista. Vehnätärkkelystä sisältäviä gluteenittomia tuotteita voidaan myös käyttää.

Keliakialiitto on valtakunnallinen potilasjärjestö, jonka toiminta-ajatuksena on edistää keliakiaa ja ihokeliakiaa sairastavien sekä muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien henkilöiden ja heidän läheistensä hyvinvointia. Keliakialiitto pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan yhteiskunnassa siten, että keliakiaa sairastavilla on hyvät edellytykset hoitaa sairauttaan ja elää täysipainoista elämää sairaudestaan huolimatta.

Keliakialiiton verkkosivut tarjoavat tietoa keliakiasta, gluteenittomasta ruokavaliosta sekä monista arjen asioista.

Päivitetty 24.5.2022