Siirry sivun sisältöön

Crohnin tauti

Crohnin tauti on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus, joka voi esiintyä missä vain ruoansulatuskanavan alueella suusta peräsuoleen. Yleisimmin tauti esiintyy ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa.

Crohnin taudin esiintymispaikkoja suolistossa

Crohnin tauti voi puhjeta missä iässä tahansa. Tavallisin sairastumisikä on nuoruus tai varhainen aikuisikä 15-30 -vuotiaana. Suomessa Crohnin tautiin sairastuu noin 600-800 henkilöä vuodessa. Tauti on yhtä yleinen miehillä ja naisilla.

Sairauden syy on tuntematon. Sairaus syntyy perinnöllisesti alttiille henkilöille todennäköisesti suolistobakteerien, ravintotekijöiden ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Tupakoitsijoilla on suurempi riski sairastua Crohnin tautiin kuin tupakoimattomilla, ja tupakoitsijan sairaus on vaikeampi kuin tupakoimattoman.

Crohnin taudin oireet alkavat yleensä vähitellen. Yleisimmät oireet ovat vatsakivut, ripuli, kuumeilu ja laihtuminen. Ulostustarve on tihentynyt ja erilaiset peräaukon seudun vaivat ovat tavallisia. Etenkin lapsilla ja nuorilla esiintyy usein myös suun alueen muutoksia, kuten aftoja, limakalvohaavaumia, ienturvotusta, huulten turvotusta ja suupielten halkeamia. Lapsella kasvu saattaa hidastua ja murrosikä viivästyä.

Crohnin tautia sairastavalla voi olla myös suoliston ulkopuolisia oireita, kuten nivel-, iho- ja silmäoireita.

Crohnin tauti todetaan yleensä paksusuolen tähystyksellä eli kolonoskopialla ja siinä otettujen näytepalojen mikroskooppisella tutkimuksella. Lisätutkimuksena voidaan tehdä mahantähystys eli gastroskopia. Ohutsuolta voidaan tutkia kapselikameratutkimuksella, ohutsuolen magneettikuvauksella tai ohutsuolen tietokonekuvauksella. Verikokeiden avulla selvitetään tulehdusreaktion voimakkuutta ja muita sairauden aiheuttamia yleisoireita.

Diagnoosi varmistetaan kliinisten oireiden, verikokeiden, kuvantamisen, tähystysten ja näytepalojen histologisten tutkimusten perusteella.

Lisätietoa löydät seuraavista linkeistä:

Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa, yleisimmin kuitenkin ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa. Tulehdusmuutokset esiintyvät suolistossa usein siten, että tulehtuneiden kohtien välissä voi olla terveitä alueita.

Tulehdusmuutokset voivat vaikuttaa suolen seinämän kaikkiin kerroksiin. Tämän vuoksi komplikaatioina voi tulla suolen ahtaumia, märkäpesäkkeitä tai fisteleitä eli epänormaaleja kulkuyhteyksiä peräsuolen ja ihon välillä tai suolen ja muiden elinten välillä. Ahtaumat voivat aiheuttaa suolitukoksen, jonka oireena on aaltoileva kipu, ummetus, suolen kurina, pahoinvointi ja oksentaminen.

Crohnin tauti on pitkäaikaissairaus, jossa oireettomat jaksot eli remissiot vuorottelevat aktiivisten vaiheiden kanssa.

Päivitetty 24.5.2022