Omaan ikään tai perimään ei voi vaikuttaa, mutta pahanlaatuiset muutokset syntyvät DNA-vaurioiden seurauksena. Tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja epäterveelliset ruokailutottumukset lisäävät DNA-vaurioita ja siten myös haimasyövän riskiä. Riski, että haimakysta muuttuu pahanlaatuiseksi, on selvästi kohonnut tupakoivilla. Kaikille potilaille suositellaan tupakoinnin lopettamista. Terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä sekä haiman, että koko kehon hyvinvoinnille.
Miten voin pienentää riskiäni saada haimakysta?
Tupakointi ja muut epäterveelliset elämäntavat vaurioittavat solujen perimää eli DNAta ja lisäävät riskiä saada haimakysta. Terveelliset elämäntavat ja tupakoinnin lopettaminen pienentävät haimakystan ja sen myötä haimasyövän riskiä.

