Siirry sivun sisältöön

Ravitsemus mahasyöpäleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen tulee huomioida se, että mahalaukkuun mahtuvat ruokamäärät ovat pienempiä kuin leikkausta edeltävänä aikana.

Ravintoa tulee nauttia aikaisempaa useammin riittävän kalorimäärän saamiseksi. Ajan mittaan syödyt ruokamäärät kasvavat. Paino putoaa leikkausta edeltävästä tilanteesta usein keskimäärin 10 prosenttia ja jää uudelle tasolle pysyvästi.

Vitamiinit ja hivenaineet

Mahalaukun poiston jälkeen muun muassa raudan, kalsiumin ja D-vitamiinin imeytyminen on heikentynyt. Tämän vuoksi suositellaan otettavaksi kalkki-D-vitamiinivalmistetta ja monivitamiinivalmisteita säännöllisesti leikkauksen jälkeen. Jos Hb-arvo on matala, myös rautavalmistetta voi ottaa tabletteina.

Ruokailuun liittyvät ongelmat

Joskus ruokailun jälkeen esiintyy heikotusta, hikoilua tai sydämen tykytystä; tällöin voi kyseessä olla niin sanottu dumping-oire, joka johtuu ruoan ajautumisesta suoleen hyvin nopeasti. Oiretta voidaan helpottaa esimerkiksi nauttimalla aterian nesteet vasta noin 15 minuuttia kiinteän ruoan nauttimisen jälkeen. Lisäksi nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja kannattaa välttää.

Päivitetty 24.5.2022