Siirry sivun sisältöön

Epigastrinen eli sydänalan tyrä

Epigastrinen tyrä syntyy ylävatsalle keskilinjaan navan ja miekkalisäkkeen väliin kohtiin, joissa pienet hermot ja verisuonet läpäisevät lihaskalvon.

Ylävatsalle syntynyt epigastrinen tyrä

Tyräportteja voi joskus olla useita. Tyrä on yleensä pieni ja voi olla vaikeasti tunnettavissa, jos vatsanpeitteet ovat runsaat. Tyrän sisältö on tavallisesti rasvaa, jonka puristuminen tyräporttiin voi tuottaa kipua.

Vähäoireista tyrää ei välttämättä kannata korjata, koska kureutumisen riski on pieni. Kureutuminen tarkoittaa, että tyräaukkoon työntyy niin paljon sisältöä, että se joutuu puristuksiin. Tyräporttiin ahtautuneen kudoksen verenkierto voi salpautua.

Jos oireet ovat häiritsevät, hoitona on leikkaus. Leikkauksessa heikko alue vahvistetaan lihaskerroksen taakse tai vatsaontelon sisäpuolelle asetettavalla verkolla, joka voidaan laittaa paikalleen joko muutaman senttimetrin kokoisen haavan kautta tai tähystyksellisesti, jolloin pieniä 1–2 senttimetrin kokoisia haavoja on vatsalla useampi. Tähystystoimenpide on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, jos tyräportteja on useita tai tyrän paikka on epäselvä runsaan ihonalaisen rasvan takia.

Päivitetty 24.5.2022