Siirry sivun sisältöön

Suun terveys osana tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) hoitoa

​​Terve suu on osa yleisterveyttä ja hyvinvointia. Suun terveydestä tulee huolehtia tehokkaalla omahoidolla ja säännöllisillä tarkastuksilla.

Suun sairauksista valtaosa on ehkäistävissä hyvällä omahoidolla. Omahoito on tärkeää kaikenikäisille. Suun terveyttä ylläpidetään parhaiten terveellisillä elintavoilla ja ravitsemuksella, välttämällä napostelua ja puhdistamalla hampaat fluorihammastahnalla huolellisesti aamuin illoin.

Hammas- ja suusairauksista yleisimpiä ovat pitkäaikaiset tulehdussairaudet. Ne ovat usein oireettomia tai vähäoireisia. Huonon hammashygienian aiheuttamat tulehdukset heikentävät koko elimistöä ja altistavat tulehduksille myös muualla kehossa. Säännölliset tarkastukset ja varhainen hoitoon hakeutuminen on tärkeää.

Tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla suun ja hampaiden terveydestä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Suolistotulehduksen hoidossa käytetään tarvittaessa puolustuskykyä alentavia lääkkeitä, jolloin suun terveydestä huolehtiminen ja suutulehdusten ennaltaehkäisy korostuvat.Mahdolliset suutulehdukset tulee hoitaa ennen puolustuskykyä alentavan lääkityksen aloittamista.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin kuuluvassa Crohnin taudissa saattaa esiintyä huulten turvotusta, poskien limakalvojen paksuuntumista, haavaumia ja ientulehdusta. Suuoireita saattaa ilmetä jo vuosia ennen suolisto-oireita. Suuoireita esiintyy etenkin lapsilla ja nuorilla.

Päivitetty 24.5.2022