Siirry sivun sisältöön

Gastroskopia

Gastroskopia eli mahantähystys on ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystystutkimus, jonka yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja tehdä toimenpiteitä.

Potilaalle tehdään mahan tähystys eli gastroskopia

Gastroskopiaa käytetään erilaisten rinta- ja ylävatsaoireiden syyn selvittämisessä. Näitä oireita voivat olla esimerkiksi oksentelu, nielemisvaikeus, epäselvät rintakivut tai ylävatsakipu. Gastroskopia voidaan tehdä myös poikkeavien laboratoriotulosten, kuten matalan hemoglobiiniarvon, vuoksi.

Kontrollitutkimuksena gastroskopiaa tarvitaan muun muassa mahahaavan ja vaikean ruokatorvitulehduksen paranemisen varmistamisessa sekä eräiden yläruoansulatuskanavan sairauksien seuraamisessa.

Katso seuraavalta videolta, miten gastroskopiatutkimukseen valmistaudutaan ja miten se etenee.

Ennen tutkimusta tulee olla syömättä ja tupakoimatta edellisestä illasta lähtien tai vähintään kuusi tuntia ennen tutkimusta. Näin varmistetaan tutkimuksen luotettava tulos. Vettä voi juoda vielä kaksi tuntia ennen tutkimusta.

Mitä lääkkeitä voi ottaa?

  • Voit ottaa säännöllisesti käytössäsi olevat lääkkeet, kuitenkin vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä. Jos sinulla on Marevan-hoito tai muu niin sanottu verenohennuslääkitys etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltävinä päivinä, ota yhteyttä tähystysyksikköön.

  • Ota tutkimukseen tullessasi mukaan lista käytössäsi olevista lääkkeistä.

  • Jos sairastat tablettihoitoista diabetesta, ota lääkkeet mukaan tutkimukseen. Mikäli sinulla on insuliinihoito etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta tutkimusta edeltävinä päivinä, ota yhteyttä tähystysyksikköön.

Lääkäri tekee tutkimuksen taipuisalla, letkumaisella tähystimellä. Hän ohjaa sen suun kautta ruokatorveen, siitä mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen saakka.

Tähystimen kautta voidaan tutkimuksen yhteydessä ottaa näytteitä mikroskooppista tutkimusta varten. Näytteenotto on kivuton. Tutkimuksen yhteydessä voidaan myös tehdä toimenpiteitä, esimerkiksi poistaa polyyppeja.

Lääkärin ja hoitajien antamien ohjeiden seuraaminen helpottaa tutkimuksen kulkua ja saa sen sujumaan turvallisesti. Tutkimuksen kesto on 5–15 minuuttia riippuen löydöksistä ja otettavien koepalojen määrästä.

Ennen tutkimusta voidaan antaa nielupuudutus ja lääkettä jännityksen tai kivun lievittämiseksi. Tarvittaessa tutkimus voidaan tehdä myös nukutuksessa.

Jos tarvitaan rauhoittavaa lääkettä, täytyy varautua jäämään poliklinikalle 1–2 tunniksi tutkimuksen jälkeen ja kotimatkaa varten tulee olla saattaja. Autolla ajo on kielletty tutkimuspäivänä.

Tutkimuksen jälkeen voi heti syödä. Nielupuudutuksen jälkeen voi juoda ja syödä noin puolen tunnin kuluttua tutkimuksesta, kun puudutuksen vaikutus on hävinnyt.

Päivitetty 24.5.2022