Siirry sivun sisältöön

Peräaukon paiseet

Peräaukon paise aiheuttaa aristavan pullotuksen lähelle peräaukkoa sekä yleisiä tulehduksen oireita, kuten kuumetta. Jos syntyy epäily paiseesta, tulee hakeutua päivystykseen.

Peräaukkokanavassa on sulkijalihaksien välissä rauhasia, jotka johtavat tulehtuessaan paiseen kehittymiseen. Paiseet leviävät peräaukon ympäristössä eri suuntiin. Paiseen oireena voi olla aristava pullotus peräaukon lähellä tai pelkästään kipu, mikäli paise sijaitsee ylempänä.

Hoito

Peräaukon paise on avattava päivystyksenä, jotta tulehdus ei laajenisi. Avauksen jälkeen haava jätetään auki, jotta märkäerite pääsee valumaan pois. Yleensä riittää, että haavaa hoidetaan suihkuttamalla vesijohtovedellä useita kertoja vuorokaudessa. Joissain tapauksissa haavaa hoidetaan haavan hoitoon tarkoitetuilla tuotteilla päivittäin. Avattu paise paranee pohjalta ihoa kohti, ja iho umpeutuu 1–2 kuukauden kuluessa.

Työssäkäynti harkitaan työnkuvan ja paiseen laajuuden mukaan. Yleensä työhön ja normaalielämään voi palata 1–2 viikon kuluttua. Uiminen ja kylpeminen ovat kiellettyjä, kunnes ihoaukile on umpeutunut. Mikäli iholla on erittävä aukko vielä 2 kuukauden kuluttua paiseen avaamisesta, kannattaa mennä terveyskeskukseen tarkistuttamaan, ettei ole kehittynyt fisteliä.

Päivitetty 24.5.2022