Minkään yksittäisen ruoka-aineen ei ole todettu lisäävän riskiä sairastua tulehduksellisiin suolistosairauksiin eikä laukaisevan sairauden aktiivista tulehdusvaihetta. Hyvä ravitsemustila tukee kuitenkin toipumista aktiivivaiheessa sekä lisää yleisesti hyvinvointia ja jaksamista.
Taudin rauhallisessa vaiheessa suolistosairauksia sairastava voi syödä usein tavallista ruokaa. Mahdolliset ruokaan liittyvät rajoitukset esimerkiksi toiminnallisten suolisto-oireiden helpottamiseksi suunnitellaan aina yksilöllisesti. Joskus ruokavalioon voidaan tarvita rajoituksia myös suolitukoksen ehkäisemiseksi, jos suolessa on tulehduksen aiheuttamia ahtaumia. Jos ruokavaliosta jätetään pois useita yksittäisiä ruokia tai jos poistetaan kokonainen ruoka-aineryhmä, kuten maitovalmisteet, tilalle on tärkeää löytää korvaavia vaihtoehtoja. Ruokavalion rajoittaminen voi johtaa joidenkin ravintoaineiden puutteelliseen saantiin.
Energian ja proteiinin tarve kasvaa taudin aktiivisessa vaiheessa. Toisaalta samaan aikaan ruokahalu usein heikkenee ja paino laskee. Tästä huolimatta olisi tärkeää syödä säännöllisesti. Jotkut ruoka-aineet, kuten huonosti sulavat tuoreet kasvikset tai runsaasti kuitua sisältävät viljavalmisteet, voivat lisätä kipua ja pahentaa ripulia, joten niiden käyttöä voi vähentää kunnes tauti rauhoittuu. Ripuli lisää nesteen ja suolojen menetystä, joten niiden korvaamisesta pitää huolehtia. Juomat on hyvä nauttia aterioiden välillä. Tarvittaessa ravitsemusta voidaan tehostaa täydennysravintojuomilla.
Vaikeissa tilanteissa ravitsemushoito suunnitellaan yksilöllisesti. Ravitsemusterapeutti auttaa tarvittaessa ruokavalion suunnittelussa ja käytännön toteutuksessa. Ravintolisiä käytetään silloin, kun niille on tarvetta.