Siirry sivun sisältöön

Peräsuolen tuppeuma eli invaginaatio

Tuppeumalla tarkoitetaan sitä, että ulostaessa ponnistamisen yhteydessä peräsuoli työntyy itsensä sisään ja palautuu takaisin, kun ponnistaminen lakkaa.

Suolen seinämä työntyy itsensä sisään

Jos tuppeutuva suoli työntyy peräsuolikanavaan saakka, seurauksena voi olla ulostamisen vaikeutuminen ja voimakas ponnistelun tarve. Tuppeuma on usein osa yleisempää lantionpohjan laskeumaa. Tuppeuman aiheuttamaa ulostamisvaikeutta hoidetaan samoin kuin rektoseeleen liittyviä vaivoja. Uloste tehdään sopivan pehmeäksi ja lisäksi voidaan käyttää huuhteluhoitoa ja lantionpohjan fysioterapiaa. Tuppeuman leikkaushoitoa voidaan harkita, jos muut hoidot eivät auta. Leikkausmenetelmiä on useita.

Leikkaushoito

Vatsaontelon kautta tehtävässä rectopexia-leikkauksessa peräsuolen etupinnalle ommellaan suolta tukeva verkkokaistale, joka estää tuppeutumisen. Leikkauksesta hyötyy noin kaksi kolmesta potilaasta, mutta pienellä osalla tilanne voi jopa huonontua. Leikkausta ei yleensä tehdä, jos tulevaisuudessa on vielä raskaussuunnitelmia. Joskus suolen tuppeutuvan osan poisto peräaukon kautta on sopivampi vaihtoehto.

Leikkaushoidossa on huomioitava, että tuppeuma, kuten rektoseelekin, ovat usein osa lantionpohjan yleisempää periksi antamista. Yhden poikkeavan rakenteen korjaaminen ei välttämättä johda toiminnan paranemiseen. Oireiden uusiminen on myös varsin tavallista.

Päivitetty 24.5.2022