Siirry sivun sisältöön

Tietoa avanteesta

Avanne on ulosteen ulostuloaukko, joka tehdään tuomalla osa suolta vatsanpeitteiden läpi iholle kirurgisessa toimenpiteessä.

Avanne on muodoltaan ja kooltaan yksilöllinen, mutta tyypillisesti pyöreä tai soikea, terveen punainen ja kostea pinnaltaan.
Avanne on muodoltaan ja kooltaan yksilöllinen, mutta tyypillisesti pyöreä tai soikea, terveen punainen ja kostea pinnaltaan.

Suoliavanteen vaikutukset ruoansulatukseen riippuu suolen osasta, joka on nostettu avanteeksi vatsan pinnalle. Ohutsuoliavanne vaikuttaa erityisesti suola- ja nestetasapainon ylläpitämiseen, kun taas paksusuoliavanne ei usein heikennä ravintoaineiden ja nesteiden imeytymistä.

Perustietoa avanteista

Avanteesta käytetään myös sanaa stooma, joka on peräisin kreikan kielestä ja tarkoittaa aukkoa. Avanteen paikka vatsalla määräytyy tehtävän leikkauksen ja suoliston anatomisen rakenteen mukaisesti. Tyypillisesti ohutsuoliavanne sijaitsee navan oikealla puolella ja paksusuoliavanne navan vasemmalla puolella.

Avanteen pinta on suolen limakalvoa ja hieman kostea. Avanteen koko vaihtelee yksilöllisesti ja usein muokkautuu toipumisen mittaan. Avanne rakennetaan leikkauksessa siten, että se on koholla ihosta noin 1-3 senttimetriä. Tämä mahdollistaa suolen sisällön ohjautumisen avannepussiin.

Avanne on tunnoton, koska suolen limakalvolla ei ole tuntohermostoa. Myös peräaukkokanavassa olevat sulkijalihakset puuttuvat avanteen ympäriltä, minkä vuoksi suolen tyhjennystarvetta ei ole mahdollista havaita eikä sitä voi hallita. Tämän vuoksi avanteella käytetään sille suunniteltua avannesidosta, joka kerää suolen sisällön.

Päivitetty 24.5.2022