Ruokavalio-ohjeita paksusuoliavanneleikatulle

Paksusuoliavanneleikatuilla tyypillisimpiä ruoansulatusvaivoja ovat ilmavaivat ja ummetus. Niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa ruokavalion avulla.

​​Ummetuksen hoidossa tärkeää on

  • riittävä nesteytys
  • riittävästi kuituja
  • liikunta
  • säännöllinen ruokailu
  • tarvittaessa: luumumehu, kuitulisät, ulostuslääke

Ilmavaivoja aiheuttavia ruoka-aineita ovat

  • kaalit, lanttu
  • paprika
  • sipulit, valkosipuli
  • palkokasvit
  • omena, luumu
  • voimakkaat mausteet
  • xylitoli, sorbitoli
  • olut ja hiilihapolliset juomat
  • tuore leipä ja pulla

Ilmavaivoja vähentäviä keinoja

  • ruoka pureskellaan hyvin
  • rauhallinen ruokailu, ei hotkimista
  • ei puhuta ruoka suussa
  • ei jauheta purukumia
  • ei juoda pillillä tai pullon suusta
  • tarvittaessa maitotuotteista laktoosittomat vaihtoehdot

Ulosteen pahanhajuisuutta aiheuttavia ruoka-aineita

  • sipuli, valkosipuli
  • kaalit, parsa
  • kala, kananmuna, juusto
  • voimakkaat mausteet
  • savustettu ruoka
  • antibiootit, vitamiinit ja kivennäisvalmisteet

Ulosteen pahanhajuisuutta vähentäviä ruoka-aineita

  • jogurtti ja piimä
  • karpalo- ja puolukkamehu
  • persilja
  • maitohappobakteerit

Tarvittaessa konsultoidaan ravitsemusterapeuttia hoidon ja ohjauksen toteuttamisessa.

Kotitekoinen kuntojuoma

1 litra vettä

1–1,5 tl suolaa

1–1,5 rkl sokeria

3 rkl vahvaa mehutiivistettä mauksi

Juodaan viileänä tai huoneenlämpöisenä, ei kylmänä, 2 dl kerrallaan.​

Edellinen sivu Takaisin alkuun
avanne; paksusuoliavanne; ruokavalio

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022