Siirry sivun sisältöön

Toipuminen mahasyöpäleikkauksesta

Leikkauksesta toipuminen ja uusiin ruokailutapoihin tottuminen vie oman aikansa.

Leikkauksen jälkeen potilaalla voi olla useita letkuja: nenämahaletku sieraimesta tyhjentämässä mahalaukun tai suoliston eritettä, laskuputkia vatsalla leikkausalueen eritteitä tyhjentämässä, virtsakatetri sekä keskuslaskimokatetri tai ”tippa” kädessä suonensisäistä nesteytystä ja ravitsemusta varten. Ensimmäisinä päivinä ravitsemus tapahtuu pääosin suoneen annettavalla nesteytyksellä. Normaali ruokailu aloitetaan leikkauksen jälkeen asteittaisesti, tavallisesti jo ensimmäisestä leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen.

Hoidon komplikaatiot

Noin kolmasosalle mahasyövän takia leikatuista tulee jonkinasteinen komplikaatio tai viive toipumisessa. Useimmiten ongelmat ovat lieviä ja saadaan hoidettua ilman erillisiä toimenpiteitä esimerkiksi antibioottihoidolla tai hieman normaalia pidempään jatkuvalla suonen sisäisellä ravitsemushoidolla.

Toipumisaika

Sairaalahoidon pituus vaihtelee 5 ja 10 vuorokauden välillä. Sairauslomaa kirjoitetaan sairauden laajuudesta ja leikkaustyypistä sekä työn raskaudesta riippuen 1–2 kuukautta. Kotiutuessa kirjoitetaan reseptit kipulääkkeestä sekä mahdollisesti pernan poistoon liittyvistä rokotteista ja B12-vitamiinista. Veritulppien ehkäisemiseksi annetaan hepariinijohdannaisia pistoksina. Pistoshoito jatkuu vähintään sairaalahoidon ajan, mutta tavallisesti noin 4 viikkoa leikkauksesta.

Päivitetty 24.5.2022