Siirry sivun sisältöön

Seksuaalisuus ja minäkuva avanneleikkauksen jälkeen

Sairaus ja sen vuoksi tehtävä leikkaus aiheuttavat muutoksia kehoon, minkä vuoksi myös seksuaalitoiminnot ja minäkuva voivat muuttua.

Seksuaalisuus on tärkeä osa ihmisen elämää. On hyvä aina muistaa, että itse avanne ei ole este sukupuolielämälle, mutta mahdolliset sairauden vuoksi saatavat hoidot voivat aiheuttaa muun muassa limakalvojen kuivumista tai erektiohäiriöitä. Näihin ongelmiin on useita apukeinoja, minkä vuoksi niistä on tärkeää keskustella rohkeasti hoitavan lääkärin tai avannehoitajan kanssa.

Avanne raskauden aikana

Avanne ei ole este raskaudelle, ja avanne mukautuu raskauden aiheuttamiin muutoksiin. Ongelmat avanteen kanssa raskaana ollessa ovat suhteellisen harvinaisia.

"Sain Crohnin tauti -diagnoosin 11 vuotta sitten. Sairaus on minun kohdallani ollut vaikea, hoitoihin ei ole ollut hyvää vastetta. Yhdeksän leikkausta myöhemmin elämä sujuu normaalisti. Minulla on pysyvä ohutsuoliavanne. Tämä on toinen avanteeni. Normaalin elämän sain tämän avanteen kanssa helmikuussa 2014. Kahden lapsen ja kolmivuorotyön kanssa elän lähes tavallista elämää. Ainoa ero on avanteeni. Toisessa raskaudessa oli jo ohutsuoliavanne tehty. Raskausaika sujui avanteen kanssa ongelmitta. Vatsan kasvaessa avanne sopeutui muutoksiin. Sektiosynnytyksessä avanne suojattiin, ja leikkaus sujui hyvin. "

Minäkuva avanneleikkauksen jälkeen

Useimmat muutokset kehossamme tapahtuvat iän myötä asteittain, jolloin niihin sopeutuminen on luonnollinen osa identiteetin ja persoonallisuuden rakentumista. Avanneleikkaus on kuitenkin usein äkillinen ja aiheuttaa suuren muutoksen kehossa ja tavassa nähdä oma itsensä.

Vaikka avanneleikkaus usein merkitsee vuosien sairastelun ja epämukavuuden poistumista tai elämää uhanneen sairauden parantamista, se on silti tavallaan menetys kehon normaalitoiminnoissa ja siten aiheuttaa väistämättä muutoksia minäkuvassa. Minäkuvan eheyttäminen toimenpiteen jälkeen vie yksilöllisesti aikaa ja voimavaroja. On luonnollista tuntea tässä yhteydessä masennusta ja surua. Näitä ajatuksia läpikäydessä on hyvä pitää mielessä, että avanne on seuraus sairaudesta, ei itsessään sairaus.

Päivitetty 24.5.2022