Ruokavalio-ohjeita ohutsuoliavanneleikatulle

Ohutsuoliavanneleikatulla suola- ja nestevajeen riski on merkittävä.

​​​​​​​​​​​​Yleensä 2–3 litran nesteen saanti riittää perustarpeeseen. Kokonaisnesteen määrään vaikuttavat juotavien lisäksi nestemäiset ruoat. Lisäksi runsasnesteiset kasvikset, marjat ja hedelmät auttavat nesteiden saannissa.

Erityistilanteissa, kuten ripuloidessa ja hikoillessa (kuume, liikunta, helle), on erityisesti kiinnitettävä huomiota neste- ja suolatasapainoon.​​

​Pelkän sokerijuoman tai veden juonti ei ole suosit​eltavaa, koska vesi ei imeydy niin tehokkaasti etenkään ripulitaudin aikana. Kahvin, teen ja alkoholipitoisten juomien nauttiminen lisää virtsan eritystä ja näin nesteiden saannin tarvetta.​

Neste- ja suolavajauksen oireita ovat​

  • janon tunne
  • vähentynyt virtsamäärä
  • väsymys
  • heikotus
  • ärtyneisyys​
  • keskittymiskyvyn puute
  • päänsärky
  • ruokahalun puute
  • lihaskrampit jaloissa​​​

Sopivia juomia ovat

  • laimennettu mehu tai mehujuoma
  • vähähiilihappoinen kivennäisvesi
  • mehukeitto
  • kiisseli
  • liha-, kala-, kana- tai kasvisliemi
  • vähälaktoosiset tai laktoosittomat maitojuomat
  • urheilujuomat
  • kotitekoinen kuntojuoma​​​

Natriumin (suolan) saantia lisäävät

  • suolan lisääminen ruokaan
  • lihaleikkeleet
  • suolakala
  • fetajuusto
  • oliivit
  • suolakurkut
  • suolakeksit tai sipsit
  • suolaisista juotavista, esimerkiksi lihaliemet tai ​urheilujuoma, saa helposti nesteiden lisäksi suoloja
  • merisuolarakeet nopea apu​​​

Muut suolat

  • maitotuotteissa, banaanissa, tuoreissa marjoissa ja kuivatuissa hedelmissä on kaliumia
  • alhaiseen magnesiumtasoon tehokkain on lääkkeenomaisesti otettava valmiste​​​
avanne; ohutsuoliavanne; ruokavalio

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022