Efter en galloperation kan man vanligtvis utöka kosten. Prova ett nytt livsmedel eller ett som tidigare orsakat symtom och ät det i små engångsportioner till att börja med. Om du inte får några symtom kan du lägga till maten i din kost igen. Du bör inte ha några onödiga begränsningar i din kost, utan bör helst försöka äta så varierat som möjligt.
Kost som är lämplig vid gallstenssjukdom
En jämn måltidsrytm och måttliga portionsstorlekar förebygger smärtor i anknytning till maten. Försök att äta frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål.
Kroppen behöver mjukt fett, så när du lagar mat kan du använda måttligt med vegetabilisk olja eller flytande margarin, på brödet kan du ha vegetabiliskt matfett och i salladen en oljebaserad dressing.
Fiber binder gallsyror i tarmarna och minskar uppkomsten av gallsten, så därför rekommenderas man att äta livsmedel med hög fiberhalt. En fiberrik kost främjar också magens funktion och gör det lättare att hålla vikten. Bra källor till fiber är bland annat fullkornsspannmål samt grönsaker, bär och frukt.
Livsmedel som ökar risken för magsymtom
En del livsmedel kan öka mängden gas i tarmarna som orsakar uttöjning och smärta eller orsaka gallsten. Sådana livsmedel är till exempel:
kål, lök, kålrot, rova, selleri, svampar, bönor, ärter och linser
färskt äpple och päron, meloner och avokado
kolsyrade drycker och kaffe
färskt bröd eller bulle
kraftigt kryddad eller rökt mat
ättika och pickles
sötningsmedel, till exempel sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol och isomaltitol
produkter med inulin, oligofruktos, frukto-oligosackarider (FOS) och galakto-oligosackarider (GOS), som yoghurt för bättre matsmältning.
I små mängder åt gången kan man vanligtvis äta även dessa.
Du hittar vårdanvisning vid förstoppning via följande länk: