Gå till sidans innehåll

Så här tar du hand om huden runt stomin

Det viktigaste vid skötseln av stomin är att ta hand om huden och renligheten.

En hudskyddsplatta som placeras kring stomihålet
En hudskyddsplatta som placeras kring stomihålet

Huden runt stomin bör se likadan ut som på andra ställen på magen. Om utsöndringen från stomin hamnar på huden, förorsakar det hudproblem och på grund av det hålls bandage sämre fast. I synnerhet utsöndringen från en tunntarmsstomi irriterar huden mycket och därför bör man noggrant se till att bandaget vid stomins rot sitter tätt.

Praktiska anvisningar för skötseln av stomin och huden:

  • Stomibandaget byts alltid till ett nytt om det har kommit avföring på huden eller om det svider, pirrar, kliar eller uppkommer andra känningar som avviker från det normala i området runt stomin.

  • Lokal och lindrig hudirritation kan lindras med att man duschar med vatten och om det finns möjlighet, luftbadar innan man sätter ett nytt bandage.

  • Det är bra att regelbundet ta bort hår runt stomin med en engångshyvel. Tjock och riklig behåring hindrar att nogrannt få fäst bandaget på huden.

  • Tätningspasta eller -ring kan användas som tilläggstätning till stomiprodukten för att förhindra att avföring kommer under plattan. Du kan be om tilläggsuppgifter om dessa och andra tillbehör av stomiskötaren.

  • Man får inte smörja in huden omkring stomin, eftersom fettet gör att stomibandaget inte fästs ordentligt. Om man har väldigt torr hud kan man vid behov använda en specialkräm för området runt stomin om stomiskötaren rekommenderar detta.

Uppdaterad 24.5.2022