Gå till sidans innehåll

Om hemorrojder

Besvär runt ändtarmsöppningen kallas ofta för ”hemorrojdsymtom”, men det kan också finnas andra orsaker till besvären.

Två hemorrojder innanför ändtarmen

Hemorrojder kan ge sporadiska symtom, men ibland också långvariga besvär. Inuti ändtarmsöppningen i ändtarmskanalen finns det normalt sett kuddar som är klädda med en slemhinna och som fungerar som tätningar vid kontinens. Dessa kuddar innehåller mängder av blodkärl. Om kuddarna förstoras och glider nedåt i tarmkanalen uppstår det hemorrojder. Om de skaver eller irriteras kan de lätt börja blöda. Vävnadstypen och trycket mot bäckenbotten i samband med att man krystar vid tarmtömning, graviditet och förlossning påverkar utvecklingen av hemorrojder.

Symtom

En klar blödning vid tarmtömning är ett vanligt symtom på hemorrojder. Om blödningen är ett nytt symtom ska man utreda orsaken till den för att utesluta andra orsaker.

Hemorrojder kan också orsaka en känsla av obehag eller tyngd i ändtarmsöppningen. Hemorrojder kan orsaka kraftig smärta om de trycks ut utanför ändtarmsöppningen och det bildas ett blodkoagel i dem.

Hudflikar runt ändtarmsöppningen orsakar ingen blödning eller smärta, men upplevs ibland som en hygienisk eller kosmetisk olägenhet.

Klassificering

Hemorrojder delas in i fyra svårighetsgrader beroende på deras symtom och placering.

Läkaren gör en bedömning på mottagningen genom att undersöka området runt ändtarmen med ett endoskop som stoppas in i ändtarmsöppningen.

Hemorrojder av första graden trycks inte ut ur ändtarmsöppningen när man krystar.

Hemorrojder av andra graden trycks ut och dras tillbaka in i ändtarmsöppningen igen av sig själva.

Hemorrojder av tredje graden trycks ut och kan tryckas tillbaka in i ändtarmsöppningen.

Hemorrojder av fjärde graden förblir uttryckta hela tiden.

Uppdaterad 24.5.2022