Gå till sidans innehåll

Delade magmuskler, diastas

Den vanligaste orsaken till diastas är viktuppgång med åldern: bukhålans volym växer och binvävshinnan ger därför efter.

Diastas, det vill säga delade magmuskler

Bindvävshinnan mellan de raka magmusklerna, linea alba kan töjas så att mellanrummet mellan naveln och den kortaste delen av sternum blir som en utbuktning när man anstränger sig. Det är inte fråga om bråck.

I stående position syns det som en aning tunnformad mage och när man stiger upp från liggande position eller spänner magmusklerna uppkommer det en utbuktning mellan musklerna. Fenomenet kräver inte kirurgiska ingrepp.

Se bilderna som hör till ämnet:

Delade magmuskler efter graviditeten

Hos kvinnorna töjer graviditeten på bindvävshinnorna och bukväggens muskler. Efter förlossningen kan det lätt ta ett år eller längre att återhämta sig. I regel kan magmusklernas svaghet och uttöjning korrigeras med övningar som stegvis stärker magmusklerna. Under graviditeten och amningen när vävnaderna av hormonella skäl är elastiska och töjbara, är det bra att undvika tunga övningar som överskrider vävnadernas uthållighet. Efter att hormonbalansen återställts finns det inga skäl för begränsningar.

Om det under graviditeten har utvecklats navelbråck, är det i samband med att det repareras ibland skäl att reparera de delade magmusklerna.

Se bilden som hör till ämnet:

Uppdaterad 24.5.2022