Gå till sidans innehåll

Inflammation i gallblåsan

Ibland är en inflammation i gallblåsan det första symtomet på gallsten. Om du misstänker en inflammation i gallblåsan ska du uppsöka läkare på jouren.

En inflammation i gallblåsan börjar ofta med ett symtom som liknar ett gallstensanfall, dvs. kraftig smärta speciellt på den högra sidan i den övre delen av magen som kan stråla ner till skulderbladet. Vid en inflammation i gallblåsan går smärtan inte över på några timmar, utan fortsätter och kan dessutom leda till feber.

Behandling av en inflammation i gallblåsan

Som startbehandling av en inflammation i gallblåsan inleder man en antibiotikabehandling på sjukhuset. Den egentliga behandlingen är att man opererar bort den inflammerade gallblåsan så fort som möjligt under samma sjukhusvistelse. När man måste ta bort en inflammerad gallblåsa är det något vanligare att man byter till en öppen operationen än vid en planerad galloperation.

Om man av någon anledning inte kan utföra operationen inom några dagar efter att inflammationssymtomen uppstod är det bättre att låta inflammationen lugna sig i flera veckor innan man opererar.

Återhämtning efter en inflammation i gallblåsan

Om inflammationen i gallblåsan har varit lindrig är återhämtningen mycket lik den vid en planerad galloperation och man kan få åka hem redan dagen efter operationen för att återhämta sig. Om inflammationen är kraftig kan man behöva sjukhusvård i flera dagar efter operationen.

Uppdaterad 24.5.2022