Vatsanpeitteiden erkaantuma eli diastaasi

Tavallisin syy vatsalihasten erkaantumaan on painonnousu iän myötä: vatsaontelon tilavuus kasvaa, jonka takia lihaskalvo antaa periksi.

​​​​​ Diastaasi eli vatsanpeitteiden erkaantuma (piirroskuva)Suorien vatsalihasten välinen kalvo eli linea alba voi venyä siten, että koko navan ja miekkalisäkkeen väli nousee harjanteeksi ponnistaessa. Kyseessä ei ole tyrä. ​

Pystyasennossa tämä usein näkyy hieman tynnyrimäisenä vatsanmuotona, ja makuulta noustessa tai vatsalihaksia jännitettäessä lihasten väliin tulee harjumainen pullistuma. Ilmiö ei vaadi kirurgista hoitoa.

Katso aiheeseen liittyvät kuvat:

Vatsalihasten erkaantuma raskauden jälkeen

Naisilla raskaus venyttää lihaskalvoja ja vatsanpeitteiden lihaksia. Synnytyksen jälkeen palautuminen kestää helposti vuoden ja pidempäänkin. Pääsääntöisesti vatsalihasten heikkous ja venyminen on hoidettava vatsalihaksia asteittain vahvistavin harjoituksin. Raskauden ja imetyksen aikana, kun kudokset ovat hormonaalisista syistä johtuen joustavia ja venyviä, on hyvä välttää kudosten kestokyvyn ylittävää raskasta harjoittelua. Hormonitasapainon palauduttua rajoituksille ei ole aihetta.

Jos raskauden aikana on kehittynyt myös napatyrä, sen korjauksen yhteydessä on joskus aiheellista korjata myös lihasten erkaantuma.

Katso aiheeseen liittyvä kuva:

Edellinen sivu Takaisin alkuun
suorat vatsalihakset; erkauma; erkaantuma; diastaasi; linea alba

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022