Usein kysyttyä

Vauvan nännit ovat turvoksissa?

Äidin hormonit vaikuttavat vauvaankin ja osalla vastasyntyneistä
rinnat voivat turvota synnytyksen jälkeen. Joskus, tosin harvoin, niistä voi erittyä hiukan maitoakin. Turvotus laskee itsestään eikä sitä tarvitse hoitaa.

Vauvan iholla on näppylöitä?

Useimpien vauvojen iholle nousee ensipäivinä nk. herkkyysnäppylöitä eli hormoninäppylöitä. Niitä voi olla ympäri vauvan vartaloa ja ne ovat vaarattomia. Yleensä niille ei tarvitse tehdä mitään, vaan ne häviävät itsestään. Jos vauvan vartalolla olevat näpyt muistuttavat enemmän vesikelloa, ota yhteys neuvolaan tai synnytyssairaalaan sille osastolle, mistä kotiuduitte.

Vauvan iho hilseilee kuivana?

Kohdussa vauvan ihoa on suojannut rasvakerros, kina. Erityisesti yliaikaisella vauvalla suojakerros on jo ”kulunut” pois, jolloin vauvan iho on voinut päästä kuivumaan. Tämä on vaaratonta eikä kuiva iho enteile tulevia iho-ongelmia. Hilseilevää ihoa ei tarvitse hoitaa, mutta erityisen kuiviin kohtiin (kuten ranteet ja nilkat) voi laittaa perusvoidetta tai öljyä.

Vauvan nenä on tukkoinen

Alussa vauvan nenä limakalvot voivat olla turvoksissa. Mikäli nenä on tukkoinen, voi nenään laittaa apteekista saatavia keittosuolatippoja ja pitää vauvaa tarvittaessa pystyasennossa.

Vauvan pissa näyttää punertavalta?

Punertava väri johtuu yleensä ns. uraattisakasta. Ilmiö on oireettomalla lapsella normaali ja vaaraton ja liittyy alkuvaiheen niukkaan nesteensaantiin.

Vauvan navasta tulee verta?

Ennen napatyngän irtoamista navasta saattaa erittyä hieman verta. Ilmiö on normaali napatyngän ollessa kuivumassa. Hoitona on navan puhdistaminen synnytyssairaalasta saatujen ohjeiden mukaan.

Vauva syö koko ajan?

Synnytyksen jälkeen äidin maidontulo käynnistyy ja maidonnostatusvaiheessa vastasyntynyt stimuloi maidon erittymistä imemällä rinnalla tiheästi. Maitomäärät ovat alkuun hyvin pieniä ja vauva syö usein saadakseen riittävästi ravintoa. Myöhemminkin vauvalle voi tulla tiheän imemisen kausia, jolloin vauva ”tilaa” lisää maitoa. Mikäli paino nousee neuvolaseurannassa hyvin ja vauva virtsaa ja ulostaa normaalisti, ei tiheästä imemisestä tarvitse huolestua. Herkästi kannattaa olla yhteydessä synnytyssairaalaan tai ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen neuvolaan, mikäli herää huoli riittämättömästä ravinnonsaannista.

Vauva ei saa otetta äidin turvonneista rinnoista?

Rintojen hoitoa kannattaa jatkaa synnytyssairaalasta saatujen ohjeiden mukaan. Ennen imettämisen aloittamista voi lypsää hieman maitoa pois, jotta imuotteen saaminen on helpompaa.

Sairaalassa aloitetun lisämaidon tarve?

Lisämaidon tarve loppuu yleensä silloin, kun äidin oma maito nousee. Jos vauva on saanut lisämaitoa runsaasti (yli 40ml/ateria) tulee lisämaidon antaminen lopettaa vähitellen. On tärkeää samanaikaisesti tihentää imetyksiä, seurata vauvan vointia sekä virtsaamista ja ulostamista. Sovi aika painokontrolliin neuvolaan varmistuaksesi lapsesi riittävästä maidonsaannista.

Lue lisää:

Vauva pulauttaa verensekaista maitoa?

Imetyksen alkamisen jälkeen äidin rinnanpäät saattavat herkästi olla rikki ja syödessä vauva voi niellä verta. Ilmiö on vaaraton ja menee itsestään ohi äidin rinnanpäitä hoitamalla.

Tyttövauvan emättimestä tulee limaa/verensekaista eritettä?

Tyttövauvan emättimestä voi ensipäivinä tulla limaista tai verensekaista eritettä hormonaalisten tekijöiden vuoksi. Ilmiö on normaali.

Vauvalla on kuumetta?

Mikäli alle 3 kk ikäiselle vauvalle nousee kuume, pitää hänet viedä lääkärin arvioon. Tarvittaessa voi soittaa lastensairaalan päivystykseen lisäohjeiden saamista varten.

BCG-rokotteen pistokohtaan tulee paukama?

BCG-rokote aiheuttaa 2-6 viikon kuluessa rokotuskohtaan paukaman. Paukaman puhjetessa alue saattaa märkiä muutaman viikon ajan, joskus pidempäänkin. Jos pistoskohta märkii, se voidaan peittää kuivalla, puhtaalla sidoksella. Rokotusjälki paranee yleensä 2 viikon kuluessa.

vastasyntynyt

Kyllä

Päivitetty  18.10.2018