Rinta tarvitsee paljon stimulaatiota tuottaakseen paljon maitoa. Imetä siis vauvaa tai lypsä maitoa mahdollisimman usein ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen. Rinta tarvitsee imetystä tai lypsämistä vähintään kahdeksan kertaa vuorokaudessa, mieluummin enemmän.
Ihokontakti
Ihokontakti on helppo tapa edistää imetystä ensimmäisinä päivinä. Vauva hamuilee enemmän ja imee rintaa paremmin ihokontaktissa ollessaan, ja maitoakin heruu enemmän.
Riisu vauvalta vaatteet, jätä vaippa päälle. Riisu myös itseltäsi yläosat pois, halutessasi voit jättää edestä aukeavan yläosan päälle. Ota mukava asento ja aseta vauva makaamaan mahallaan rintakehäsi ja vatsasi päälle, suoraan ihoa vasten. Peittele vauva esimerkiksi peitolla tai vaatteella.
Ensi-imetys
Vauva imee usein parhaiten, kun hän saa olla mahallaan äidin rintakehän päällä. Äidin sängynpäätyä voi hieman nostaa, jotta vauvan näkee paremmin.
Vauvat ovat viisaita. He lähtevät yleensä syntymän jälkeen hetken levättyään itse etsimään rintaa. Vauvat löytävätkin parhaan mahdollisen otteen rinnasta, kun saavat ryömiä rinnalle omaan tahtiinsa!
Jos vauva ei parin tunnin sisällä ole löytänyt otetta rinnasta, ei hätää. Voit lypsää vauvalle ensipisarat, jotta maidontuotanto saa hyvän startin, eikä vauva väsähdä liikaa. Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa ja odottele rauhassa vauvan nälkäviestejä. Sairaalan henkilökunta auttaa sinua mielellään imetyksessä.
Vauvat ryömivät rinnalle usein hyvin saman kaavan mukaan. Voit printata oheisen ohjeen mukaan synnytysosastolle ja kirjoittaa muistiin, missä iässä vauva on mitäkin tehnyt.
play video
|
Video - Vastasyntyneen matka rinnalle
Vastasyntyneellä lapsella on valtavasti heijasteita, jotka käynnistyvät heti syntymän jälkeen. Nämä heijasteet auttavat lasta löytämään rinnan. Tässä videossa kuvataan vauvan matkaa rinnalle. |
Entä jos vauva ei ime ensimmäisen parin tunnin aikana?
Joskus vauva siirtyy pian synnytyksen jälkeen lastenosastolle. Joskus voi myös käydä niin, että vaikka vauva on ihokontaktissa, hän ei lähde hamuilemaan ja imemään rintaa. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että äiti lypsää pian maitoa vauvalle, jotta maitoa alkaa erittyä hyvin, ja vauva saa tärkeät kolostrum-tipat.
Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa, kunnes imetys alkaa sujua. Pyydä apua henkilökunnalta lapsivuodeosastolla tai lastenosastolla.
play video
|
Video - Äidinmaidon lypsäminen käsin |
Vauvan nälkäviestit
Vastasyntyneellä vauvalla on erilaisia tapoja kertoa vanhemmille, että on valmis imemään rintaa. Vauvalle kannattaa tarjota jo pienistäkin vihjeistä mahdollisuus imeä.
play video
|
Video - Vauvan nälkäviestit
Oheisessa videossa saat tietoa vauvan nälkäviesteistä. Tunnistatko oman vauvasi nälkäviestit? |
Toisen vuorokauden tiheä imu
Vauvalla on useita tiheän imun kausia, jolloin vauva imee rintaa lähes jatkuvasti eikä tunnu tyytyvän mihinkään. Tätä saattaa kestää puolesta vuorokaudesta kahteen vuorokauteen. Tämä on vauvan tapa tilata lisää maitoa – kun rinta saa enemmän stimulaatiota, alkaa maitoakin muodostua enemmän. Ensimmäinen tiheän imun kausi tulee usein jo toisena yönä vauvan syntymän jälkeen.
Miten voisi nopeuttaa maitomäärän kasvua?
Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa. Näin vauva on rauhallisempi ja maitoa heruu paremmin. Välillä voi myös toinen vanhempi tai äidin tukihenkilö ottaa vauvan ihokontaktiin.
Imetä tiheästi, aina kun vauva hamuilee. Jos vauva ehtii hermostua, on tämän vaikeampi löytää rinnasta hyvä ote. Voit kokeilla eri imetysasentoja, jotta löydät sellaisia, missä imetys tuntuu mahdollisimman mukavalta.
Vältä lisämaitoa, tuttia ja tuttipulloa. Lisämaitoja ei kannata antaa ilman lääketieteellistä syytä. Lisämaidot tekevät usein sen, ettei vauva jaksakaan imeä riittävästi, jotta maitomäärä nousee hyvin. Jos lisämaitoja tarvitaan, huolehdi, että rinta saa riittävästi stimulaatiota lypsämällä. Tuttia ei tiheän imun vaiheessa kannata käyttää, rinta tarvitsee nyt kaiken stimulaation tuottaakseen hyvin maitoa. Tuttipullo taas saattaa sotkea vauvan imutekniikkaa, ja vauva saattaa alkaa suosia pulloa rinnan sijaan.
Luota itseesi ja vauvaan. Jos imetyksen turvamerkit täyttyvät, ei ole kyse siitä, että vauva tarvitsisi lisämaitoa. Ihokontaktin ja tiheän imettämisen avulla tiheän imun kaudet menevät yleensä nopeasti ohi.
Kerää ympärillesi tukijoukkoja. Siivoavat tai kokkaavat vieraat ovat nyt tervetulleita, mutta muuten kalenteri kannattaa hetkeksi tyhjentää.