Ravitsemus mahasyöpäleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen tulee huomioida se, että mahalaukkuun mahtuvat ruokamäärät ovat pienempiä kuin leikkausta edeltävänä aikana.

​​Ravintoa tulee nauttia aikaisempaa useammin riittävän kalorimäärän saamiseksi.​ ​​Ajan mittaan syödyt ruokamäärät kasvavat. Paino putoaa leikkausta edeltävästä tilanteesta usein keskimäärin 10 prosenttia ja jää uudelle tasolle pysyvästi.

Vitamiinit ja hivenaineet​

Mahalaukun poiston jälkeen muun muassa raudan, kalsiumin ja D-vitamiinin imeytyminen on heikentynyt. Tämän vuoksi suositellaan otettavaksi kalkki-D-vitamiinivalmistetta ja monivitamiinivalmisteita säännöllisesti leikkauksen jälkeen. Jos Hb-arvo on matala, myös rautavalmistetta voi ottaa tabletteina.

Ruokailuun liittyvät ongelmat​

Joskus ruokailun jälkeen esiintyy heikotusta, hikoilua tai sydämen tykytystä; tällöin voi kyseessä olla niin sanottu dumping-oire, joka johtuu ruoan ajautumisesta suoleen hyvin nopeasti. Oiretta voidaan helpottaa esimerkiksi nauttimalla aterian nesteet vasta noin 15 minuuttia kiinteän ruoan nauttimisen jälkeen. Lisäksi nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja kannattaa välttää.​

Edelline​​n sivu Seur​aava sivu

mahasyöpä; leikkaus; ravitsemus; ruokailu

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022