Harrastukset ja liikunta avanteen kanssa

​​Avanne ei ole este harrastuksille.

Leikkauksen jälkeen vältetään raskaiden (yli 2 kg) tavaroiden nostelua tai ponnistusta vaativaa urheilua noin kuukauden ajan. Tämän jälkeen on hyvä hiljalleen lisätä fyysistä aktiivisuutta, jotta paluu normaaliin arkeen sujuu toimenpiteen jälkeen. Tällä ehkäistään haava- ja avannetyrän muodostumista.

Liikunta tai urheilu aloitetaan pienin askelin, omaa kehoa kuunnellen. Avanneleikattu voi harrastaa monipuolista liikuntaa. Avanneleikkauksen jälkeen liikunnan aloittaminen tai sen ilon löytäminen voi viedä aikaa. Kävelylenkit, vesiliikunta ja hyötyliikunta ovat hyviä lajeja aloittaa. Kuntosalilla ei kannata alkuun tehdä liikkeitä, jotka aiheuttavat painetta alavatsaan (vatsarutistukset, nostot). Tietyissä liikuntalajeissa on hyvä käyttää tuki- tai vatsapantaa.

Avannehoitajalta saat tietoa ja vinkkejä liikuntaharrastuksen aloittamiseen.

Vinkkejä

Kävely on laji, mikä yleensä sopii kaikille. Matkoja pidennetään kunnon nousun myötä. Kestävyyslajeissa, kuten hiihto, juoksu, retkiluistelu, golf tai pyöräily, tulee muistaa nestetasapainon ylläpitäminen eli riittävä juominen ja suolatasapainosta huolehtiminen. Urheilujuomat ovat hyviä. Etenkin ohutsuoliavanneleikatulle se on erityisen tärkeää.

Uimisessa, vesijuoksussa tai avantouinnissa alkuun mietityttää yleisissä tiloissa pukeminen ja peseytyminen. Useimmiten naiset käyttävät uimapukua, missä on kuviointia avanteen seudussa, mikä tekee avanteesta huomaamattomamman. Toiset vaihtavat sidoksen samana aamuna kun menevät uimaan, toiset vaihtavat sen jälkeen. Runsasta syömistä tulee välttää ennen uimista.

Avanneleikatut saavat käyttää käyttöoikeusmerkkiä tai -ranneketta, joka oikeuttaa uima-asun pitämiseen saunatiloissa. Merkkejä tai rannekeita voi tiedustella alueen avannehoitajalta, uimaopetus- ja hengenpelastusliitolta sekä syöpäydistyksiltä.

Kontaktilajeissa voi käyttää vatsapantaa. Itämaisia taistelulajeja, painia, judoa tai vastaavia lajeja, joissa voi tulla iskuja tai vääntöä avanteen seutuun, ei yleensä suositella.

Käyttöoikeusranneketta voi tiedustella omalta avanne-hoitajalta sekä

Alueellisilta syöpäyhdistyksiltä

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitolta

 

Kyllä

Päivitetty  28.2.2018